Šibenska knjižnica

Antifašisti prekinuli promociju knjige koja Jasenovac opisuje kao “mjesto ugodnog življenja”

promocija jasenovac

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca Šibensko-kninske županije pokušao je pročitati imena Šibenčana pogubljenih u Jasenovcu što mu organizatori i dio posjetitelja nisu dali

Šibenski antifašisti na nekoliko su minuta prekinuli promociju kontroverzne knjige Radni logor Jasenovac koja se održavala u šibenskoj knjižnici, javlja sibenik.in.

Podsjetimo, riječ je o knjizi filoustaškog revizionista Igora Vukića u kojoj se negira zlo Jasenovca.

Jedan od antifašista, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Šibensko-kninske županije pokušao je pročitati imena Šibenčana pogubljenih u Jasenovcu što mu organizatori i dio posjetitelja nisu dali.

Antifašisti su nakon toga, uz povike ostatka publike, izašli iz dvorane knjižnice.

Šibenski antifašisti odlučili su se na ovu akciju zgroženi činjenicom da Igor Vukić u svojoj knjizi relativizira ustaške logore u Jasenovcu i to masovno stratište opisuje kao mjesto ugodno za život, u koji su logoraši skoro pa odlazili na godišnji odmor.

Tako smo u prvoj rečenici predstavljanja knjige čuli da se u Jasenovcu radilo samo do podne, a katkad do podne i pol. Logoraši su za okrepu dobivali raznorazne povrtne juhice, a katkad je bilo i onih od goveđih kostiju. Tu i tamo uprava logora bi servirala logorašima i nešto konjetine.

“Dopustite mi da pročitam imena Šibenčana pogubljenih u Jasenovcu”, odjednom se iz drugog reda gledališta digao Restović, ali to je sve što je uspio reći.

Nakon toga nastala je dvominutna prepirka i naglašavanje, koje je lako moglo prerasti u ozbiljniji incident da antifašisti nisu napustili knjižnicu.