Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zakon propisuje stroge kazne

Sijera Leone zakon zabranio dječje brakove: “Sloboda je došla za naše žene”

Foto: X
Julius Maada Bio

Parlament Sijera Leonea odobrio je zakon prošlog mjeseca, usvojivši nacrt zakona koji kriminalizira udaju djevojaka mlađih od 18 uz zatvorske kazne od najmanje 15 godina ili strogu novčanu kaznu od više od 2.000 dolara

Predsjednik Sijera Leonea Julius Maada Bio u utorak je odobrio zakon kojim se zabranjuju dječji brakovi u zemlji u kojoj se stotine hiljada djevojaka uda prije nego napune 18 godina.

-Sloboda je došla za naše žene – rekao je Maada Bio tokom ceremonije koju su organizovale feminističke skupine i prve dame zapadne Afrike u glavnom gradu Freetownu.

Parlament Sijera Leonea odobrio je zakon prošlog mjeseca, usvojivši nacrt zakona koji kriminalizira udaju djevojaka mlađih od 18 uz zatvorske kazne od najmanje 15 godina ili strogu novčanu kaznu od više od 2.000 dolara, navodi AFP.

“Svjetionik nade u Africi”

-Ovo je postignuće koje će definisati moju administraciju – rekao je predsjednik, nazvavši ga “svjetionikom nade u Africi gdje žene imaju bezgranične mogućnosti da određuju vlastitu budućnost i inspirišu svijet.”

Pozvao je zemlju da njeguje jednakost eliminisanjem svih oblika nasilja nad ženama.

U Sijera Leoneu, zemlji od devet miliona ljudi, 2017. bilo je 800.000 djevojaka koje su se udale prije navršene 18 godine, uključujući 400.000 mlađih od 15 godina, prema podacima UNICEF-a.

Prema UNICEF-u, 30 posto djevojaka udalo se prije svog 18. rođendana 2017., što je pad u odnosu na 37 posto 25 godina ranije.