Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osuđen mile krivokuća

Silovao Srpkinju s kojom je išao u školu jer se udala za Hrvata

karlovac turanj

“Ona druga dvojica s puškomitraljezima bili su cijelo vrijeme u sobi”

Županijski sud u Rijeci nepravomoćno je osudio Milu Krivokuću na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina silovanja i pljačke civilne osobe.

Zločin se dogodio u okolini Karlovca 1993. godine. Vlasnica kuće na okupiranom području u okolici Karlovca, inače po nacionalnosti Srpkinja, spavala je u sobi u prizemlju. S njom su u sobi bila i njena djeca – sedmogodišnji sin i trogodišnja kći.

“Čula sam da je neko ušao u kuću. Onda su ušli i u moju sobu. Iako je bio mrak, razaznala sam tri muškarca s oružjem. Jednog sam prepoznala po glasu jer smo zajedno išli u školu. Bio je to Mile Krivokuća. Dobro sam ga poznavala jer je i ranije dolazio k nama”, prepričala je na sudu žrtva, piše Telegram.

“Jedan od njih tražio je da donesem novac na most za Brežane, no nisam ih željela poslušati. Bila je noć i padala je kiša. Zato su počeli pretraživati sobu. Razbacivali su stvari tražeći novac. Sin se probudio i plakao. Kćerka je spavala. Kada nisu našli novac, Mile me napao. Pitao me ‘Zašto si uzela Hrvata?’ Vikala sam i plakala. Držao mi je ruke i naredio mi da se skinem. U idućem trenutku sam je s mene povukao odjeću. Silovao me. Ona druga dvojica s puškomitraljezima bili su cijelo vrijeme u sobi”, svjedočila je u procesu na Županijskom sudu u Rijeci.

Nedugo nakon silovanja shvatila je da je trudna.

Pobjegla je u susjedno mjesto, svojoj majci. Uz pomoć UNPROFOR-a su tri mjeseca kasnije došli u Karlovac. Htjela je pobaciti, ali su je iz Karlovca poslali na komisiju u Zagreb, gdje su odbili napraviti pobačaj.

“Na kraju sam u junu 1994. rodila dijete u bolnici Svet Duh u Zagrebu. Nisam ga željela zadržati. I moj suprug se slagao s tim. Zato sam ga dala na posvajanje preko Caritasa. To dijete nije bilo željeno i bilo je začeto silovanjem. Nisam željela da me išta podsjeća na taj događaj”, opisala je, a prenosi Telegram.

Krivokuća danas nije dostupan hrvatskom pravosuđu. Dao je iskaz istražiteljima u Beogradu. Potvrdio je da je radio kao vođa sektora u Odjeljenju milicije, no sve drugo što su svjedoci iznijeli negira. Priznao je da je sa ženom koja ga optužuje za silovanje išao u školu. Tvrdio je i da su bili u emotivnoj vezi, ali optužbe za silovanje poriče.