Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kentucky

Silovit tornado u SAD-u ubio najmanje 50 ljudi

Tornado-Kentucky

“Vjerovatno ćemo imati i više od 50 mrtvih”, rekao je Beshear za lokalni medij

Najmanje 50 ljudi je poginulo nakon što je razoran tornado pogodio američku saveznu državu Kentucky, rekao je guverner te države Andy Beshear.

“Vjerovatno ćemo imati i više od 50 mrtvih”, rekao je Beshear za lokalni medij WLKY.

Većina razaranja zabilježena je u okrugu Graves, u kojem se nalazi i grad Mayfield, rekao je guverner. Prema službenim podacima, u Mayfieldu živi oko 10.000 ljudi.

CNN javlja da je oluja koja je poharala ukupno pet američkih saveznih država od petka navečer stvorila najmanje 24 tornada izazivajući ogromne štete te da ima poginulih i u drugim saveznim državama.

Kevin Thompson iz Kentuckyja je na Facebooku objavio video dolaska tornada. Snimka je nastala ispred njegove kuće u Central Cityju. U pozadini se čuju sirene upozorenja na dolazak tornada, a noć na mahove osvjetljava svjetlost munja uz koju se vidi dolazak tornada.

Thompson je za CNN rekao da nije mogao napustiti svoj dom i stoga ne zna je li u gradu nastala kakva šteta.

Dužnosnici grada Edwardsvillea u saveznoj državi Illinois kažu da se spasioci suočavaju s ogromnim izazovima dok pokušavaju naći nestale radnike u skladištu Amazona koje se djelomično urušilo zbog udara silovite oluje.

“Ovo je potpuna katastrofa”, rekao je šef lokalne policije Mike Fillback na press-konferenciji.

Dužnosnici nisu htjeli reći koliko će trajati akcija spasioca. “Posao čišćenja ruševina potrajat će danima”, rekao je gradonačelnik Edwardsvillea Art Risavy.