Globus

Sjeverna Rajna-Vestfalija

Njemački sud odobrio zahtjev za prekidom restriktivnih mjera na lokalnom nivou

06/07/2020

Sudije su se složile s lokalnom kompanijom koja je tvrdila da su njene poslovne aktivnosti bile u dijelovima oblasti u kojima nije potvrđen veći broj slučajeva zaraze i stoga ne treba biti metom restrikcija

Sud u zapadnoj Njemačkoj odobrio je vanredni zahtjev za prekidom restriktivnih mjera uvedenih u jednoj od saveznih država u kojoj je zabilježen nagli rast broja zaraženih povezan s epidemijom u jednoj klaonici.

Vodeći administrativni sud u državi Sjeverna Rajna-Vestfalija presudio je u ponedjeljak da restriktivne mjere uvedene u oblasti Guetersloh više nisu opravdane.

Sudije su se složile s lokalnom kompanijom koja je tvrdila da su njene poslovne aktivnosti bile u dijelovima oblasti u kojima nije potvrđen veći broj slučajeva zaraze i stoga ne treba biti metom restrikcija.

Savezna vlada u maju je pristala da delegira bavljenje regionalnim epidemijama na njemačkih 16 saveznih država, koje su zauzvrat pokušale da uvedu restriktivne mjere u pojedinim oblastima, kojih u zemlji ima ukupno 400. Današnja presuda najvjerovatnije će prinuditi vlasti da limitiraju mjere na čak manje regionalne entitete, prenosi Associated Press.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.