Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sin Franje Tuđmana oglasio se nakon presude “hrvatskoj šestorki”

miroslav tudjman333

Poslanik HDZ-a u hrvatskom Saboru Miroslav Tuđman rekao je da Hrvatska nije proizvodila zlo, već se borila sa zlom.

“Armija BiH je pokušala da protjera više od 150.000 Hrvata iz centralne Bosne, a proglašavaju se krivim oni koji su se od toga branili”, istakao je Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kojeg je Haški tribunal danas označio kao vođu udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja na prostoru takozvane “Herceg-Bosne”.

Nakon izricanja presude u slučaju “Prlić i drugi”, Tuđman je rekao da ga užasavaju presude šestorici lidera.

“Haški sud je s ovakvim neuravnoteženim pristupom, nepoznavanjem činjenica, pokazao da nije u stanju da sagleda situaciju i procijeni što se zbivalo, a još je manje bio sposoban da pronađe pravu mjeru u određivanju kazni”, ocijenio je Tuđman, prenosi “Sputnjik”.

On je naglasio da su zločini takozvane Armije BiH bili sedam puta veći, dodavši da će današnja presuda Haškog tribunala omogućiti Bošnjacima da svim silama redukuju pravo Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Tuđman je dodao da je krajnje vrijeme da se na nivou EU i NATO preduzmu mjere da bi sva tri naroda u BiH bila ravnopravna.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je danas kazne od 25 godina zatvora za premijera tzv. Herceg-Bosne Jadranka Prlića i po 20 godina za ministra odbrane Brunu Stojića i generala Slobodana Praljka.