Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sina bogataša oslobodili optužbe za silovanje zbog nevjerovatnog razloga

silovanje

Sudija u meksičkoj obalnoj državi Veracruz oslobodio je imućnog mladića koji je optužen za otmicu i seksualni napad na tinejdžerku, uz šokantno obrazloženje da počinitelj nije uživao u svom činu.

Kako piše britanski Guardian, država Veracruz postala je simbol neuspjeha Meksika da jamči barem privid vladavine prava. Mladi silovatelj Diego Cruz (21) optužen je da je zajedno s još trojicom pripadnika bogataških porodica oteo školsku kolegicu iz elitne privatne škole u trenutku kad je ona otišla s dočeka Nove godine 1. januara 2015.

Prema presudi sudije Anuara Gonzáleza, Diego Cruz je optužen da je dirao dojke 17-godišnje žrtve i prodirao prstima u njenu vaginu, ali ga je sudija oslobodio optužbe za napad uz obrazloženje da mladić nije imao “tjelesnu namjeru”.


Iako su je mladići, koje su na društvenim mrežama prozvali ‘Los Porkys’, silom ugurali u automobil jednog od napadača, sudac je presudio da ona ni u jednom trenutku nije bila “bespomoćna”. Dvojica od trojice preostalih “porkyja” optuženi su za penetraciju.

Cruz je nakon napada pobjegao u Španiju, ali je zatim izručen Meksiku. Njegovo oslobađanje u ponedjeljak razbjesnilo je borce za ljudska prava i dobar dio javnosti. Presuda po kojoj seksualni odnos ne može biti seksualno zlostavljanje ako mladić nije uživao, izazvala je nevjericu. Budući da nije bilo zadovoljstva u tom činu, namjera je bila prouzrokovati poniženje, logički zaključuju aktivisti.

Žrtva silovateljskog napada obijesnih mladih bogataša u međuvremenu se putem Facebooka obratila javnosti kako bi pokušala pokrenuti vlasti da nešto poduzmu: “Nemam se zbog čega kajati. Pila sam, išla na zabave, nosila sam kratke suknje poput mnogih djevojaka moje dobi… I zbog toga bih trebala biti osuđena? Zbog toga sam zaslužila to što se dogodilo?”