Sinovi “El Chapa” ubili najmanje pet meksičkih vojnika

Chapo-Guzman-custodiado-Ejercito-mexicano_93250682_411902_1706x960-700×400

Najmanje pet vojnika poginulo je, a deset je ranjeno u napadu izvedenom na vojni konvoj u Meksiku.

Napad na konvoj je izveden teškim naoružanjem. General Alfonso Duarte pojasnio je da je vojni konvoj bio u pratnji ambulantnog vozila koje je prevozilo ranjenog člana jednog narko-kartela.

Napad se dogodio na području Sinaloa na sjeveru zemlje, a tom prilikom su u potpunosti zapaljena dva vozila u konvoju.

General Duarte je potvrdio da je poginulo pet, a ranjeno deset vojnika. Prema njegovim riječima, moguće je da je napad izveden u cilju spašavanja člana narko-kartela koji se nalazio u sanitetu.

“Za sada nemamo tačnih informacija o grupi koja je izvela napad ali postoji velika mogućnost da iza svega stoje sinovi El Chapa”, istakao je Duarte.

Podsjetimo da je Jesus Alfredo Guzman, sin Joaquina El Chapa Guzmana, vođe meksičkog kartela, jedan od šest članova kartela Sinaloa koje su u augustu ove godine oteli članovi suparničke bande poznate kao Jalisco New Generation u poznatom turističkom gradu Puerto Vallarta.

Prema pisanju novina “Proceso” među otetim se nalazi i El Chapov drugi sin 36-godišnji Ivan Archivaldo Guzman Salazar.

Joaquin Guzman je uhvaćen u januaru nakon što je drugi put pobjegao iz zatvora sa visokim sigurnosnim mjerama. U maju je premješten u drugi zatvor na granici sa SAD-om.

Prema “Forbesu” Guzman je na listi najbogatijih ljudi u svijetu sa imovinom od oko milijardu dolara. U četvrtak je u mjestu Ciudad Victoria došlo do sukoba između sedam osoba, članova kartela, i tom prilikom je ranjena jedna osoba.