Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oleshky

Širi se snimka dronom, grad je nestao: “Ostat će pustinja!”

FOTO: Twitter
Poplavljeni grad

Broje se nestali, a duž Dnjepra moglo bi biti potopljeno oko 80 mjesta

Novinari i ukrajinski dužnosnici po društvenim mrežama dijele video snimku snimljenu dronom koja navodno prikazuje poplavljeni grad Oleshky na lijevoj obali Dnjepra, u Hersonu pod ruskom okupacijom.

Uništena struktura brane vjerovatno će se dodatno pogoršati

Struktura uništene brane Kakhovka vjerovatno će se dodatno pogoršati tokom slijedećih nekoliko dana i prouzročit će nove poplave, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Ministarstvo je dodalo i da je cijeli istočni dio brane i veći dio hidro i komunalne infrastrukture odnesen.

– Nivo vode u akumulacijskom jezeru Kakhovka bila je rekordno visoka prije urušavanja, što je rezultiralo posebno velikom količinom vode koja je poplavila nizvodno područje, dodaje se.

Rashladni bazeni nuklearne elektrane Zaporožje održavaju se vodom iz rijeke pa postoji zabrinutost da bi rušenje brane moglo uzrokovati i sigurnosne probleme u postrojenju.

Ukrajina: Polja u Hersonu bi mogla postati pustinja nakon uništenja brane

Nakon što je eksplozija uništila veliku branu na rijeci Dnjepar na jugu Ukrajine, ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u utorak kako se očekuje da će oko 10 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta na sjevernoj obali rijeke u regiji Herson biti poplavljeno, prema prvim procjenama.

Očekivalo se da će poplave biti puno veće na južnoj obali rijeke, u regiji pod ruskom okupacijom, navelo je ministarstvo u izjavi na svojoj internet stranici. Detaljne informacije bit će objavljene u narednim danima kada će ministarstvo imati jasniju sliku situacije.

“Osim toga, katastrofa izazvana ljudskim djelovanjem poremetit će opskrbu vodom za 31 sistem za navodnjavanje polja u regijama Dniepropetrovsk, Herson i Zaporižja”, reklo je ministarstvo.

“Uništenje hidroelektrane Kahovka značit će da bi se polja u južnoj Ukrajini mogla pretvoriti u pustinje već sljedeće godine”, dodalo je.

Opskrba pitkom vodom u naseljenim područjima također bi bila ugrožena. Osim toga, ministarstvo poljoprivrede kaže da očekuje negativne posljedice za ribarstvo.

Brana je uništena u utorak rano ujutro u južnom dijelu Ukrajine, u regiji Herson koju je okupirala Rusija. Kremlj krivi Kijev. S druge strane, Ukrajina i mnogi zapadni posmatrači uvjereni su da su ruski okupatori sami digli branu u zrak – vjerovatno kako bi spriječili planiranu ukrajinsku protuofenzivu.

Rusija vodi rat protiv svog susjeda više od 15 mjeseci.