Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sirija dobija unutrašnju organizaciju kao BiH?

Maarat al-Numaan, Idlib, Syria, April 2014; photograph by Nish Nalbandian from A Whole World Blind, a collection of his photographs from northern Syria. It has just been published by Daylight.

Građanski rat u Siriji ušao je u šestu godinu, a zapadne zemlje i Rusija već razmatraju mogućnosti političkog uređenja ove zemlje po konačnom okončanju ratnih dejstava.

Analitičar Anton Mardasov iznio je tezu koju navodno razmatra Rusija, a to je političko uređenje Sirije po uzoru na BiH i Dejtonski sporazum.

Fokus u novom uređenju bio bi na decentralizaciji zemlje, ali i na postepenom ujedinjenju vojnih formacija u jedne oružane snage. Mardasov navodi da BiH danas ima zajedničku vojsku, te da je za tako nešto trebalo više od deset godina po okončanju sukoba.

Sirijske vojne snage po okončanju sukoba i postepenom ujedinjenju u konačnici bi brojale 150.000 vojnika.

U svojoj analizi Mardasov navodi da bi na bosanskohercegovački model uređenja zemlje, odnosno entitete, pristala i sirijska opozicija.

“Ipak, u današnjoj Siriji bit će jako teško postići konačno primirje zbog nekolicine radiklanih grupa koje će pokušati minirati mirovni proces”, naveo je Mardasov te dodao da će trebati još mnogo vremena da se dogovori i konačno političko uređenje zemlje.