Sirija: Turska negira prekid vatre s Kurdima

Omer Celik

Turska je negirala danas da je prihvatila sporazum o prekidu vatre pod posredstvom Sjedinjenih Američkih Država s kurdskim milicijama u Siriji, saopćivši da ne može “pod nikakvim okolnostima” prihvatiti kompromis s jednom “terorističkom organizacijom”.

“Mi ne prihvatamo pod bilo kakvim okolnostima”, suprotno onome što su “neki glasnogovornici stranih zemalja rekli, kompromis ili prekid vatre između Turske i kurdskih elemenata”, rekao je ministar evropskih poslova Omer Čelik, u povodu saopćenja koje su Sjedinjene Američke Države dale prethodnog dana.

“Turska Republika je suverena i legitimna država” i ne može biti stavljena na istu ravan s “terorističkom organizacijom”, dodao je ministar pozivajući se na provladinu agenciju Anadolija, spominjući PYD, Stranku demokratske unije Kurda iz Sirije.

Sporazum o prekidu vatre s PYD-om “ne dolazi u obzir”, rekao je glasnogovornik iz predsjedništva Ibrahim Kalin na televiziji.

Međutim, dok je Ankara u nedjelju saopćila da je ubila “25 terorista” YPG-a (Jedinica za zaštitu naroda, naoružano krilo PYD-a) nijedan turski udar nije objavljen protiv kurdskih milicija od ponedjeljka poslijepodne. Privremeni sporazum o prekidu vatre je predvidio prekid od 21.00 sat u ponedjeljak, prema sirijskim pobunjenicima.

Turske snage su, naprotiv, nastavile svoju ofanzivu protiv grupe Islamska država (IS) na sjeveru Sirije, naveo je AFP.