Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sirijska vojska napreduje prema turskoj granici u velikoj ofanzivi

Hiljadugodisnji Halep postao grad rusevina

Sirijska vojska napreduje prema turskoj granici u velikoj ofanzivi uz potporu Rusije i Irana, koja, kako kažu pobunjenici, sada ugrožava budućnost gotovo petogodišnje pobune protiv predsjednika Bašara al-Asada.

Milicije koje podupire Iran odigrale su ključnu ulogu na terenu dok su ruski avioni pojačali zračne udare, što je omogućilo vojsci povratak na strateško sjeverno područje prvi put u više od dvije godine.

“Ne samo da gubimo teritorij nego je naše cijelo postojanje sada ugroženo”, rekao je Abdul Rahim al-Najdavi iz pobunjeničke grupe Liva al-Tavhid.

“Oni napreduju i mi se povlačimo jer smo suočeni s žestokim zračnim udarima i moramo smanjiti naše gubitke na najmanju moguću mjeru”, kazao je.

Sirijska vojska i njezini saveznici su gotovo pet kilometara od grada Tal Rafaata, koji je pod kontrolom pobunjenika, što znači da su na oko 25 kilometara od turske granice, rekli su pobunjenici i očevici.

Napad na grad Halep na sjeveru zemlje natjerao je desetke hiljada stanovnika u bijeg prema Turskoj, a u posljednja dva dana pojačalo se rusko bombardiranje područja sjeverozapadno od Alepa. Damask želi vratiti punu kontrolu nad Halepom.