Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izrael demantuje navode

Sirijska vojska oborila izraelski borbeni avion

sirija

Prema navodima sirijske televizije, napadnuto je područje Kisveh, južno od Damaska, gdje se nalaze vojne baze

Sirijska protuzračna odbrana suočila se s agresijom i oborila je nekoliko ciljeva, spriječivši ih da izvrše svoje zadatke, objavila je sirijska državna televizija.

Isti izvor ne navodi ko je izvršio sinoćnji napad, ali ističe da je ovo bio prvi napad ove vrste otkad je Sirija prošlog mjeseca dobila ruske protuzračne sisteme, prenosi AP.

Prema navodima sirijske televizije, napadnuto je područje Kisveh, južno od Damaska, gdje se nalaze vojne baze.

Za sada nije rečeno ko je izvršio napade, ali je poznato da je Izrael izvršio desetine zračnih napada na Siriju prethodnih godina.

Ruska agencija RIA Novosti objavila je ranije sinoć da su snage protuzračne odbrane Sirije oborile izraelski vojni avion, što je Izrael demantirao.

Reuters prenosi da je prema informacijama RIA Novosti iz sirijskih sigurnosnih izvora, pored aviona, sirijska PVO oborila i četiri izraelske rakete.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu saopćila je da su Izraelci raketama napali područje južno od Damaska.

Nacionalna novinska agencija Sirije javlja da se sirijska vojska uspješno odbranila od napada, “uprkos njegovom intenzitetu”.

AP navodi da je ovo prvi napad na Siriju otkad je Rusija prošlog mjeseca saopćila da je sirijskoj vojsci dala sistem protuzračne odbrane S-300.

Portparol izraelske vojske izjavio je ranije sinoć za Reuters da su navodi o napadu lažni.