Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sirijska vojska ubija žene i djecu u Alepu: Ovdje je pakao

alep-civili

Sirijski režim na korak je do potpune pobjede u Alepu, drugom sirijskom gradu po veličini, a u UN i Crveni križ uputili su apel za zaštitu civila, javljaju u utorak svjetski mediji.

– Proživljavamo posljednje trenutke prije pobjede – kazao je vojni dužnosnik u Alepu u kojem je u ponedjeljak u zapadnim četvrtima grada pod kontrolom režimskih snaga već počelo slavlje zbog neizbježnog poraza pobunjenika.

No žestoku sukobi uvelike su zabrinuli UN, a glavni sekretar Ban Ki-moon je osudio zločine protiv “velikog broja civila, uključujući žene i djecu” civila, piše AFP.

Iz UN-a su također upozorili da je prema pouzdanim izvorima samo u posljednih nekoliko sati ubijeno 82 civilia, od čega 11 žena i 13 djece, na području grada koji su donedavno držali pobunjenici i džihadističke skupine poput Fatah al-Šama.

alep-civili1

– Ovdje je pakao – javili su iz pobunjeničkih četvrti pripadnici Bijelih kaciga, volonterske organizacije koja pomaže stanovnicima ratom najteže pogođenih sirijskih gradova.

Više od 130 organizacija iz cijelog svijeta poduprlo je kandidaturu Sirijske civilne odbrane, čiji su pripadnici poznati po karakterističnim bijelim kacigama, za Nobelovu nagradu za mir. Broje tri hiljade dobrovoljaca. U građanskom ratu koji traje već pet godina živote je dosad izgubilo 134 pripadnika Bijelih kaciga.

Kako javlja BBC, u nekolicini pobunjeničkih četvrti, izloženih snažnom bombardiranju i napredovanju režimskih snaga, zaglavilo je na hiljade ljudi. Stanovnici se naguravaju u ispražnjene stanove kako bi se zaštitili od neprestanog bombardiranja, no grad je toliko razrušen da je vrlo teško pronaći ikakvu zaštitu.

Bijele kacige pozivaju da se osigura siguran prolaz za civile, a Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) ističe da se humanitarna kriza može izbjeći samo uz poštivanje pravila i običaja ratovanja i čovječnosti.

– Ovo bi mogla biti posljednja šansa da se spase životi – upozorio je ICRC.

Pozivajući se na američkog dužnosnika, BBC piše da je u istočnom Alepu “oko 50.000 ljudi izloženo bombardiranju” te da Rusija, saveznica predsjednika Bašara al-Asada, odbija bilo kakvu ideju o prestanku bombardiranju kako bi omogućila evakuacija ranjene djece ili prilika ljudima da napuste to područje.

alep-civili2222

Uprkos napadima, u istočnom Alepu se trenutno odvija masovni egzodus civila, među njima djece, staraca i povrijeđenih osoba, što su snimile kamere sirijske televizije.

S druge strane, Ruski Centar za pomirenje suprotstavljenih strana tvrdi da je u posljednja 24 sata pomogao da 7796 civila napusti pobunjenička područja. Od 15. novembra istočne dijelove grada je napustilo više od 130.000 civila.

Francuska je pozvala u utorak Ujedinjene narode da iskoriste sve svoje mehanizme kako bi utvrdili što se događa u tom gradu pod opsadom, upozorivši Rusiju da riskira da bude saučesnik u “osveti i teroru” u Alepu.

I dok raste broj nepotvrđenih izvještaja o zločinima sirijskog režima nad velikim brojem civila, uključujući žene i djecu, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je izjavio da je sada hitnije nego ikad upostaviti prekid neprijateljstava.

– Pristaše režima, počevši od Rusije, ne mogu dopustiti osvetu i teror a da pritom ne preuzmu rizik da su saučesnici u tome kazao je. Pozivam UN da bez odgađanja iskoriste sve mehanizme kako bi utvrdili istinu o tome što se događa u Alepu kako međunarodna zajednica ne bi dopustila da ti zločini ostanu nekažnjeni – rekao je Ayrault.

alep3

U međuvremenu je jedan visoki turski dužnosnik rekao za Reuters da Ankara pregovara s Moskvom o otvaranju koridora za evakuaciju sirijskih pobunjenika i civila s preostlalih područja pod kontrolom oporbe u Alepu, ali da zasad nije postignut sporazum.

Najavio je da će se ruski i turski dužnosnici sastati u srijedu u Turskoj kako bi razgovarali o stanju u Alepu, a održavanje sastanka potvrdio je i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, također je rekao da Turska nastavlja svoje napore sa SAD-om, kao i s Iranom, EU-om i zemljama u Perzijskom zaljevu kako bi pomogli u evakuaciji oporbenih boraca iz Alepa.