Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tareq Alaows

Sirijski aktivist povukao kandidaturu za njemački parlament zbog prijetnje smrću

Tareq_Alaows_twitter

Odbor Zelenih u okrugu Oberhausen, za kojeg se kandidirao Tareq Alaows, u utorak je saopćenjem najavio njegovu ostavku

Sirijski aktivist koji je u Njemačku stigao kao izbjeglica povukao je kandidaturu za njemački parlament nakon što su on i njegova porodica dobili prijetnje smrću.

Odbor Zelenih u okrugu Oberhausen, za kojeg se kandidirao Tareq Alaows, u utorak je saopćenjem najavio njegovu ostavku.

“Situacija s visokom prijetnjom za mene, a posebno za moje bliske osobe, najvažniji je razlog povlačenja moje kandidature”, rekao je Alaows, navodi se u izjavi.

Glasnogovornik Zelenih rekao je da je Alaows primio anonimne prijetnje smrću njegovoj porodici u Siriji ako se bude kandidirao.

Alaows je trebao biti “prva sirijska izbjeglica u Bundestagu,” dajući “politički glas stotinama hiljada ljudi koji su bili prisiljeni na bijeg i koji žive s nama”, navodi se u videozapisu stranke kojim je bila objavljena njegova kandidatura u februaru.

Stranački okružni odjel žali zbog njegove odluke.

“Željeli bismo se nastaviti boriti za humanu politiku azila i migracija s gospodinom Alaowsom kao našim parlamentarnim kandidatom”, navodi se u saopćenju.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je kako je “sramotno za našu demokratiju” što je prva parlamentarna ponuda izbjeglice iz Sirije propala zbog prijetnji smrću i rasizma.

Pozvao je na solidarnost s Alaowsom, kao i sa “svima koji rade volonterski aktivistički posao i suočavaju se s neprijateljstvom”, prenosi dpa.

Alaows je stigao u Njemačku prije pet godina i uključio se u lokalnu politiku u roku od nekoliko mjeseci, vodeći kampanju za izbjeglička prava i kasnije organizirajući demonstracije za podršku dobrotvornim organizacijama za spašavanje migranata.