Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sirijski dječak preminuo u Njemačkoj nakon što je pojeo otrovnu gljivu

izbjeglice

Sirijski tinejdžer koji je pojeo otrovne gljive, koje je zamijenio za jestivu vrstu u svojoj domovini, preminuo je zbog zatajenja jetre u njemačkoj bolnici u ponedjeljak, javlja Anadolu Agency (AA).

Dječak (16) je preminuo uprkos svim pokušajima ljekara da mu spase život, rekla je glasnogovornica bolnice University Muenster Marion Zahr.

Dječak i njegova majka su primljeni u bolnicu prošle sedmice nakon što su pojeli jednu od najotrovnijih gljiva u Njemačkoj, u blizini Osnabruecka.

Ljekari su tražili hitnu transplantaciju jetre preko Eurotransplanta, ali je nisu uspjeli pronaći na vrijeme kako bi spasili dječaka.

Još tri pacijenta, koji nisu tražioci azila, su također stigli u istu bolnicu zbog trovanja i jedan je još uvijek u kritičnom stanju. Majka dječaka i druga dva pacijenta se osjećaju bolje.

Prošle sedmice, bolnica u Hannoveru je prijavila više od 30 slučajeva trovanja istom gljivom, uglavnom sirijskih izbjeglica.

Jedan pacijent, porijeklom iz Rusije, je preminuo.

Njemačke vlasti su reagovale pa su na osam jezika, među kojima su arapski, turski, persijski i ruski, upozorili na opasne gljive.