Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sirijski doktor: Vadio sam iz majki bebe s mecima u glavi (FOTO)

foto upozorenje

Abdul-Aziz, ljekar iz Sirije, nedavno je njemačkim novinarima ispričao stravične prizore s kojima se svaki dan susreće. Ipak, ne gubi nadu i kaže da će rat završiti.

Prizori iz ove bolnice jedva su podnošljivi. Djeca oblivena krvlju plaču, ljudi nemaju udove, iz trbuha im izlaze crijeva. Takve stravične slike su svakodnevica za doktora Abdul-Aziza koji radi u sirijskom Alepu. On je nedavno na četiri dana posjetio Berlin gdje je novinarima Bilda ispričao stravu s kojom se svaki dan susreće.

Bolnica u kojoj radi je već toliko puta napadnuta da je prestao brojati. Kaže kako su još početkom rata bolnice bombardovane te ljekari danas rade na otvorenom, odnosno u bunkerima i u podrumu.

– U Alepu živiš sigurnije ako se ne zadržavaš u bolnicama – kaže doktor.

Dodaje kako bolnice pokušavaju zaštititi cementom i vrećama pijeska, ali bombe i dalje rade rupe u zidovima. Stanje u bolnicama drže tajnom jer, ako bi režim saznao šta se u njima događa, opet bi ih napali.

Kaže kako im je režim zabranio da pomažu ranjenim pobunjenicima i opoziciji.

Ljekare za koje se otkrije da pomažu pobunjenicima, vlasti hapse, a neki su već umrli u zatvorima.

– Tri studenta medicine su u zatvoru bili sedam dana i nakon toga su spaljeni. Njihova smo tijela našli na ulici. Jedan kolega je u zatvoru bio šest mjeseci. Tijelo mu je bilo toliko unakaženo da ga je brat, koji je zubar, jedva identificirao – kaže Abdul-Aziz. Nakon što su počele borbe u gradu, ljekari su bolnice otvarali u džamijama, školama i podrumima.

U gradu ostalo samo 30 ljekara

Lijekove i opremu dobivaju od međunarodnih organizacija preko turske granice. No, nedostaje im osoblja. U gradu je ostalo samo 30 ljekara. Specijalista nema i svi rade sve, a medicinski tehničari rade kao anesteziolozi dok im advokati i učitelji kao dobrovoljci asistiraju na operacijama. Kaže da je stanje nakon što se uključila Rusija još gore.

– Njihove bombe ponekad eksplodiraju tek nakon što padnu, pa često ubiju ljude koji su došli pružiti prvu pomoć – priča ovaj doktor. Sretan je, kaže, što su nedavno uspjeli spasiti djevojčicu koju je krhotina projektila ozlijedila dok je bila u majčinoj utrobi. Fotografija bebe obišla je svijet.

– No, to nam je tada prvi put uspjelo. Pet ili šest puta iz majčine utrobe smo izvukli mrtvu djecu koja su imala metke u glavi ili krhotine u trbuhu – kaže Abdul-Aziz. Ipak, nada ga ne napušta.

– Rat će jednom završiti, kao i svaki drugi, a onda ću otvoriti univerzitet. Mladi se moraju vratiti i živjeti u svojoj zemlji – kaže Abdul-Aziz.

Upozorenje! Fotografije koje slijede prikazuju uznemirujući sadržaj!

 

 

dijete sirija rat sirija djeca rat djeca sirija rat