Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Širom Katalonije protesti zbog hapšenja Puigdemonta

katalonija – protesti 2

Hiljade Katalonaca izašle su danas na ulice gradova te španske pokrajine i protestiraju zbog hapšenja smijenjenog lidera Carlesa Puigdemonta u Njemačkoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Nemačka policija je potvrdila da je jutros uhapsila smijenjenog katalonskog lidera Puigdemonta za kojim je Španija izdala potjernicu.

Puigdemont je zadržan u pritvoru i nadležni njemački organi razmatraju da li će ga u nastavku procesa i izručiti Španiji.

Hiljade pristalica ideje o nezavisnosti Katalonije danas je izašlo na ulice Barcelone, Girone, Lleida i Tarragona.

Tokom protestne šetnje u Barceloni u nekoliko navrata je došlo do naguravanja između demonstranata i policije.

“Unatoč pritiscima, putem ka republici” i “Generalni štrajk” slogani su koje najčešće uzvikuju katalonski demonstranti koji su najavili i okupljanja ispred zgrade Evropske komisije i njemačkog konzulata.

Čelnica Nacionalne katalonske unije (ANC), nevladine organizacije koja se zalaže za nezavisnost, Elisenda Paluzie izjavila je da se nada da Njemačka neće izručiti Puigdemonta Španiji.

Njemačka policija uhapsila je jutros Puigdemonta u blizini autoputa koji vodi iz Danske u Nemačku. Okončanje postupka čekat će u zatvoru u Neumunster kod Kiela.

Do hapšenja je došlo jer je španski sud po saznanju da se Puigdemont nalazio u posjeti Finskoj u petak raspisao međunarodni nalog za hapšenje. U Španiji mu prijeti i do 30 godina zatvora za pobunu i podsticanje na pobunu tokom prošlogodišnjeg referenduma za nezavisnost Katalonije.