ČETVRTI DAN PROTESTA

Situacija u Beogradu se usložnjava, grupa demonstranata upala u Skupštinu

demonstranti beograd (1)

Oko 200 demonstranata potom je oborilo ogradu ispred zgrade Skupštine i jedan grupa se popela na stepenice parlamenta

Nešto iza 21 sat demonstranti koji su se okupili pred Skupštinom Srbije u Beogradu počeli su da drmaju ogradu i bacaju petarde na stepenice Skupštine. Čule su se prijetnje novinarima i fotoreporterima: “Nemojte da nas snimate, polomićemo vam fotoaparate i kamere”, javlja Nova S.

Oko 200 demonstranata potom je oborilo ogradu ispred zgrade Skupštine i jedan grupa se popela na stepenice parlamenta. Policija i obezbjeđenje nisu tada reagovali.

Prema istom izvoru demonstranti su napali novinara N1 Petra Gajića.

Potom su razbili su vrata i upali u zgradu Skupštinu, gdje su porazbijali prozore. Stigla je policija sa opremom za razbijanje demonstracija.

Masa skandira “Skinite šlemove”. Policija je zauzela odbrameni položaj sa podignutim štitovima, dok je demonstranti gađaju petardama i flašama sa vodom. Iznenađujuće je bio mali broj policajaca, tek njih oko tridesetak ispred zgrade Skupštine Srbije. Ipak, ubrzo je stiglo pojačanje, i zgrada Skupština je u potpunosti opkoljena Žandarmerijom.

Mladići ispred zgrade Skupštine, kako javlja Nova S imaju sakrivena lica, agresivni su prema novinarima i policiji. Podsjećamo, nešto ranije došlo je sukoba u masi demonstranata ispred Skupštine, kada je jedan od njih potegao nož i drugog ubo u nogu.

U gradovima širom Srbije četvrti dan zaredom traju protesti. Građani se večeras okupljaju u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Nišu, Čačku, Zrenjaninu, Leskovcu, Pirotu i Vranju nezadovoljni aktuelnom političkom i epidemiološkom situacijom u zemlji.

Prva dva dana protesta obilježila je brutalna primjena sile nad demonstrantima, suzavac i topovski udari, nasilni ulazak u skupštinu, napadi na novinare, kao i sukobi građana sa grupom huligana koji su opstuisali proteste.

Protest u Beogradu

Posted by Nova.rs on Friday, July 10, 2020