Globus

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija zatražile primirje u Siriji

09/02/2016

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija su u ponedjeljak zatražile primirje i humanitarni pristup u Siriji te razgovarale o mogućem slanju posebnih saudijskih snaga na teren, prije međunarodne konferencije koja će se ove sedmice održati o tom ratu.

“Naš je veliki interes da riješimo probleme u regiji prije nego nas oni unište”, upozorio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al Jubeir pred novinarima u Washingtonu, u društvu američkog kolege Johna Kerryja.

Kerry je kazao da dvije savezničke zemlje “intenzivno rade na tome da Međunarodna grupa za pomoć Siriji (ISSG, sedamnaest zemalja i tri multilateralne organizacije koje su donijele diplomatske smjernice o sirijskom sukobu) bude kadra učiniti korak prema potpunom humanitarnom pristupu i potpunom primirju”.

“Nadamo se da ćemo se, kada se ovih dana budemo vidjeli u Muenchenu, moći približiti tom cilju”, istaknuo je Kerry.

Nakon susreta u Beču i u New Yorku krajem 2015., svjetske i regionalne sile, pa tako i Washington, Moskva, Rijad i Teheran okupljeni unutar ISSG-a, trebaju se u četvrtak sastati u Muenchenu kako bi pregovarali o zaustavljanju rata u kojemu je u pet godina poginulo 260.000 ljudi a milioni su izbjegli.

Taj takozvani bečki diplomatski proces potvrđen je 18. decembra rezolucijom UN-ova Vijeća sigurnosti koju je prihvatilo svih petnaest članova, među njima i Rusija. Taj tekst traži uspostavu primirja i humanitarni pristup sirijskim gradovima pod opsadom.

Pošto je mjesecima sarađivao s Moskvom radi pronalaženja rješenja za sirijsku krizu, Washington je prošle sedmice promijenio stajalište optuživši rusku vojsku, saveznicu sirijskih snaga, da je ofanzivom na Alep minirala krhke međunarodne mirovne napore.

“Odlučni smo sarađivati s SAD-om i našim saveznicima u svijetu kako bismo to riješili, bilo da je riječ o ratu protiv terorizma, pokušajima stabilizacije Bliskog istoka, izraelsko-palestinskom miru ili pak miru u Jemenu”, rekao je Jubeir čija zemlja i SAD prolaze kroz razdoblje napetosti, posebno u vezi s Iranom i sa Sirijom.

Jubeir je odlazeći iz State Departmenta nakon razgovora s Kerryjem, odvojeno dao izjavu u kojoj se osvrnuo na prijedlog Rijada da u okviru međunarodne koalicije protiv IS-a pošalje u Siriju kopnene snage.

“Američka vlada je pružila potporu činjenici da je (saudijska) monarhija spremna poslati posebne snage u Siriju ako tako odluči međunarodna koalicija”, rekao je Jubeir. Washington je preko čelnika Pentagona još prošle sedmice dao do znanja da je sklon tom saudijskom prijedlogu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.