Globus

Joseph F. Dunford

Sjedinjene Države negiraju izvještaj da 1.000 američkih vojnika ostaje u Siriji

18/03/2019

Wall Street Journal ranije je javio da aktuelni pregovori između SAD, Turske i evropskih saveznika oko uspostave eventualne sigurne zone u Siriji - ključnog elementa Trumpovog plana povlačenja - još nisu doveli do potpunog zaključka

Vodeći američki general u nedjelju je negirao izvještaj koji sugerira da vojska planira zadržati polovinu vojnika smještenih u Siriji nakon povlačenja koje je predsjednik Donald Trump u decembru opisao kao trenutno i potpuno.

Načelnik Združenog štaba američke vojske general Joseph F. Dunford nazvao je nove brojke američkih vojnika u Siriji “činjenično netačnim”, insistirajući da neće biti promjena plana povlačenja oko 400 vojnika koji je Bijela kuća objavila u prošlom mjesecu.

– Štaviše, mi nastavljamo s detaljnim vojnim planiranjem s turskim generalštabom, koje se bavi turskim sigurnosnim mjerama oko teritorije duž tursko-sirijske granice. Planiranje je do sada bilo produktivno i stvorili smo početni koncept koji će biti redefiniran u narednim danima – navodi Dunford u izjavi za javnost.

Wall Street Journal ranije je javio da aktuelni pregovori između SAD, Turske i evropskih saveznika oko uspostave eventualne sigurne zone u Siriji – ključnog elementa Trumpovog plana povlačenja – još nisu doveli do potpunog zaključka.

Novine pišu da Sjedinjene Države sada pokušavaju nastaviti saradnju sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF), pobunjeničkom grupom pod vodstvom kurdske milicije YPG, uprkos turskim upozorenjima da će nastaviti s prekograničnim operacijama protiv te grupe koju smatra produženom rukom vlastite kurdske pobunjeničke grupe PKK.

Sjedinjene Države i Turska proglasile su PKK terorističkom organizacijom.

To bi moglo dovesti do toga da najmanje 1.000 američkih vojnika ostane u sjeveroistočnoj Siriji, pišu novine pozivajući se na anonimne američke zvaničnike, prenosi Anadolu Agency.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.