Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saopćio pentagon

Sjedinjene Države počinju obuku ukrajinskih pilota na F-16 u septembru

f-16 us air force
FOTO: US Air Force

Američka obuka će uključiti “nekoliko” pilota i “desetine” osoblja za održavanje aviona, rekao je glasnogovornik Pentagona Pat Ryder

Pentagon je saopćio da će početi obuku ukrajinskih pilota F-16 u Sjedinjenim Državama od sljedećeg mjeseca kako bi mogli koristiti ove napredne avione protiv ruskih snaga, javlja AFP.

Ukrajina je dugo tražila ove sofisticirane borbene avione kako bi se bolje borila protiv ruske invazije, a sada je angažirana u kontraofanzivi s ciljem ponovnog zauzimanja zemlje koju drže ruske snage.

Američka obuka će uključiti “nekoliko” pilota i “desetine” osoblja za održavanje aviona, rekao je glasnogovornik Pentagona Pat Ryder.

-Ovi piloti će u septembru imati obuku iz engleskog jezika u bazi vazduhoplovnih snaga Lackland u San Antoniju u Teksasu prije nego što idućeg mjeseca pohađati obuku za letenjena F-16 u Arizoni – rekao je.

Predsjednik Joe Biden i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski razgovarali su u četvrtak i raspravljali o programu obuke, saopćila je Bijela kuća.

-Predsjednik Biden je ponovio opredijeljenost SAD-a da podržava odbranu Ukrajine od ruske agresije onoliko dugo koliko je potrebno i da Rusiju smatra odgovornom za njene postupke – navodi se u saopćenju Bijele kuće.