Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brod "Moskva"

Sjedinjene Države podijelile obavještajne podatke s Ukrajinom prije potapanja ruskog ratnog broda

moskva

Američki dužnosnik potvrdio je da je Ukrajina sama odlučila ciljati i potopiti brod ruske Crnomorske flote koristeći vlastite protubrodske rakete

Sjedinjene Američke Države podijelile su obavještajne podatke s Ukrajinom o lokaciji ruskog ratnog broda “Moskva” prije napada kojim je on potopljen što je bio neuspjeh visokog profila za rusku vojsku.

Američki dužnosnik potvrdio je da je Ukrajina sama odlučila ciljati i potopiti brod ruske Crnomorske flote koristeći vlastite protubrodske rakete.

No, s obzirom na ruske napade na ukrajinsku obalu s mora, SAD je pružio “niz obavještajnih podataka” koji uključuju lokacije tih brodova, rekao je dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.

Administracija predsjednika Joea Bidena povećala je razmjenu obavještajnih podataka s Ukrajinom zajedno s isporukom oružja i projektila kako bi joj pomogla u odbrani od ruske invazije, podsjeća AP.

Objavljivanje američke podrške dolazi u trenutku kada je Bijela kuća pod pritiskom republikanaca da učini više kako bi podržala ukrajinski otpor i u situaciju kada ankete navode da Amerikanci postavljaju pitanje da li predsjednik Joe Biden dovoljno strog prema Rusiji.

Govoreći ranije u četvrtak nakon izvještaja New York Timesa o ulozi SAD-a u podršci likvidaciji ruskih generala, glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da američke agencije ne daju obavještajne podatke o lokaciji viših vojnih čelnika na bojnom polju niti učestvuju u odlukama o ciljanju ukrajinske vojske.

– Ukrajina kombinira informacije koje im mi i drugi partneri daju s informacijama koje oni sami prikupljaju, a zatim sami donose odluke i poduzimaju vlastite akcije – pojasnio je Kirby.