Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjedinjene Države šalju novo smrtonosno oružje u Ukrajinu

eksplozija

Ukrajina će uskoro dobiti novo smrtonosno oružje američke proizvodnje kako bi joj pomoglo u borbi protiv separatista koji uživaju rusku podršku.

Američki zvaničnici saopćili su da je Trumpova administracija odobrila plan slanja novog smrtonosnog oružja Ukrajini, u dugo očekivanom potezu koji produbljuje američku umješanost u vojni sukob i mogao bi dodatno zategnuti odnose s Rusijom.

Novo oružje uključuje američke antitenkovske projektile “Koplje” koje je Ukrajina dugo vremena tražila da nabavi kako bi ojačala odbranu protiv proruskih separatista naoružanih tenkovima koji tutnje istokom Ukrajine tokom nasilja u kome je ubijeno više od 10.000 ljudi od 2014. Ranije su SAD davale Ukrajini opremu za obuku i podršku, i omogućvale su privatnim kompanijama da prodaju oružje manjih kalibara poput pušaka.

Zvaničnici koji su opisali plan nisu bili ovlašteni da javno govore o njemu i zatražili su da ostanu anonimni.

Taj potez vjerovatno će postati još jedna žarišna tačka između Washingtoma i Moskve, dok se predsjednik Donald Trump suočava s pitanjima da li se previše ustručava u suprotstavljanju Kremlju. Ukrajina optužuje Rusiju da šalje tenkove a SAD tvrde da Moskva naoružava, obučava i bori se na strani separatista.

Trump razmatra taj plan već neko vrijeme nakon što su ga u ovoj godini odobrili State Department i Pentagon. Predsjednik Barack Obama također je razmatrao slanje smrtonosnog oružja Ukrajini, ali je napustio dužnost ne učinivši to, prenosi Associated Press.

Moskva: Američka odluka o slanju oružja provocira Kijev na upotrebu sile

Odluka Washingtona da snabdije oružjem Ukrajinu isprovocirat će Kijev da koristi silu u sukobu u istočnoj Ukrajini, navela je u subotu državna novinska agencija RIA izjavu zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Grigorija Karasina.

Američki State Department saopćio je u petak da će Sjedinjene Države pružiti Ukrajini “ojačane odbrambene kapacitete” u sukobu Kijeva sa separatistima koji uživaju rusku podršku u istočnom djelu zemlje, prenosi Reuters.