Sjeverna Koreja će u maju demontirati poligon za nuklearne testove

Kim-Jong-un-North-Korea-missile-Japan-America-682568

Sjeverna Koreja će za manje od dvije sedmice početi demontirati poligon za nuklearne testove Punggye-ri u ceremoniji kojoj će prisustvovati strani novinari.

Zvaničnici u Pyongyangu su kazali da poduzimaju “tehničke mjere” kako bi taj proces realizirali između 23. i 25. maja, izvijestila je u subotu sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA, prenosi BBC.

Naučnici su ranije kazali da postoji mogućnost da se ovaj poligon djelomično urušio u septembru.

– Ceremonija demontiranja nuklearnog poligona planirana je za period od 23. do 25. maja, u zavisnosti od vremenskih uslova – navodi KCNA, pozivajući se na saopćenje ministarstva vanjskih poslova.

Demontiranje poligona Punggye-ri podrazumijeva urušavanje svih tunela uz pomoć eksploziva i uklanjanje svih nadzornih objekata, istraživačkih objekata i kontrolnih tačaka.

Novinari iz Južne Koreje, Kine, SAD-a, Velike Britanije i Rusije bit će pozvani kako bi svjedočili ovom događaju.

U saopćenju izdatom u subotu, sjevernokorejski zvaničnici su rekli da im je namjera dozvoliti “ne samo lokalnim medijima, već i novinarima drugih zemalja da izvještavaju s lica mjesta kako bi na transparentan način pokazali demontažu sjevernog poligona za nuklearne testove”.