Napetosti na poluotoku

Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu nakon prijetnje “žestokim” odgovorima

sjeverna koreja balisticka raketa ss

Projektil ispaljen iz istočne priobalne regije Sjeverne Koreje, Wonsan, u 10,48 sati po lokalnom vremenu, pao je u vode između Korejskog poluotoka i Japana, saopćile su susjedne zemlje

Sjeverna Koreja u četvrtak je lansirala kratkometnu balističku raketu u svojim istočnim vodama, satima nakon što je Sjever zaprijetio pokretanjem “žestokih” vojnih odgovora na američko jačanje vojnog obavezivanja prema svojim saveznicima Južnoj Koreji i Japanu.

Projektil ispaljen iz istočne priobalne regije Sjeverne Koreje, Wonsan, u 10,48 sati po lokalnom vremenu, pao je u vode između Korejskog poluotoka i Japana, saopćile su susjedne zemlje. Nakon što su uočile lansiranje, vojske Južne Koreje, SAD i Japana brzo su osudile ispaljivanje rakete za koje tvrde da predstavlja prijetnju stabilnosti u regiji.

To je prvo sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete u osam dana i posljednja u nizu raketnih proba u nedavnim mjesecima. Sjeverna Koreja saopćila je ranije da su te probe simulacija nuklearnih napada na južnokorejske i američke mete. Brojni eksperti tvrde da Sjeverna Koreja u konačnici želi da osnaži svoje nuklearne kapacitete kako bi zatražila veće ustupke od svojih suparnika.

Danas je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Choe Son Hui upozorio da je nedavni samit SAD, Južne Koreje i Japana “učinio nepredvidijim” napetosti na Korejskom poluotoku.

Izjava Choea prvi je sjevernokorejski zvanični odgovor na trilateralni samit američkog predsjednika Joea Bidena s kolegama iz Južne Koreje i Japana na marginama regionalnog skupa održanog u nedjelju u Kambodži. Trojica čelnika u zajedničkoj izjavi snažno su osudili sjevernokorejske nedavne raketne probe i usuglasili su se da zajednički rade na jačanju mjera odvraćanja. Biden je potvrdio američko obavezivanje da brani Južnu Koreju i Japan s punim kapacitetima, uključujući i upotrebu nuklearnog oružja, prenosi AP.