pjongjang

Sjeverna Koreja ispalila neidentificirani projektil

sjeverna-koreja-projektil

Projektil je ispaljen u more istočno od poluotoka, saopćili su komandanti štaba Južne Koreje

Sjeverna Koreja ispalila je neidentificirani projektil u more, objavili su japanski i južnokorejski zvaničnici, a riječ je o prvome takvom testu Pjongjanga u novoj godini.

Japanska obalna straža, koja je prva prijavila lansiranje, rekla je da bi projektil mogao biti balistička raketa ali nije dala dodatne detalje.

Projektil je ispaljen u more istočno od poluotoka, saopćili su komandanti štaba Južne Koreje, također ne navodeći dodatne pojedinosti.

Ministar odbrane Japana Nobuo Kishi rekao je novinarima da se sumnja da je raketa prešla oko 500 kilometara i pala izvan japanske ekonomske zone.

Sjeverna Koreja objavila je 2021. da je uspješno testirala novi tip balističke rakete koju ispaljuje podmornica, prenosi Hina.

Ovaj novi pokušaj dogodio se nakon što Sjeverna Koreja nije odgovorila na poziv Washingtona na pregovore.

Tokom važnoga sastanka vladajuće stranke prošle sedmice, sjevernokorejski vođa Kim Jong Un potvrdio je da želi ojačati vojne kapacitete svoje zemlje, uprkos međunarodnim sankcijama.

Pregovori s SAD-om nalaze se na mrtvoj tački otkako je 2019. propao susret Kim Jong Una i tadašnjega američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nakon dolaska na vlast Joea Bidena, Sjedinjene Američke Države nekoliko su puta izjavile da su spremne na susret sa sjevernokorejskim predstavnicima, ali Pjongjang je do sada odbacivao tu ponudu.