provokacije pjongjanga

Sjeverna Koreja ispalila raketu kratkog dometa, čeka se reakcija Seula

Rezolucije UN -a zabranile su Sjevernoj Koreji testiranje balističkih projektila, koji mogu nositi nuklearne bojeve glave

Sjeverna Koreja ispalila je raketu kratkog dometa u otvoreno more, saopćila je južnokorejska vojska u utorak.

Raketa je ispaljena iz provincije Chagang na granici s Kinom i odletjela je prema Japanskom moru, saopćio je Južnokorejski združeni načelnik stožera (JCS), prenosi dpa.

Iz JCS -a u početku nije bilo jasno koliko je daleko projektil odletio i radi li se o balističkoj raketi.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Južne Koreje izrazilo je žaljenje zbog obnovljenog raketnog testa svog susjeda.

Japanska vlada, koja je također potvrdila lansiranje, smatra da se radi o balističkoj raketi, izvijestila je novinska agencija Kyodo.

Rezolucije UN -a zabranile su Sjevernoj Koreji testiranje balističkih projektila, koji mogu nositi nuklearne bojeve glave.

Pyongyang je prije nekoliko sedmica testirao dvije balističke rakete kratkog dometa. Sjeverna Koreja je nakon toga izjavila da je to bio uspješan test nove vrste krstarećih projektila velikog dometa, što je označilo prvo probno lansiranje u šest mjeseci.

U to vrijeme južnokorejski predsjednik Moon Jae In nazvao je te testove “provokacijom”.

Yonhap je izvijestio da je test u utorak mogao biti pokušaj Pjongjanga da provjeri hoće li Seul i dalje označiti slično lansiranje kao provokaciju.

Sjevernokorejski ambasador u UN-u rekao je u ponedjeljak u govoru na Generalnoj skupštini UN -a da njegova zemlja ima neosporno pravo na razvoj i testiranje oružnih sistema bilo koje vrste.

Sjeverna Koreja se proglasila nuklearnom silom. Prema procjenama američke organizacije Arms Control Association iz augusta 2020., u Sjevernoj Koreji ima 30 do 40 nuklearnih bojevih glava.

Prošlog vikenda uticajna sestra sjevernokorejskog moćnika Kim Jong Una, Kim Yo Jong, izrazila je spremnost za nastavak razgovora s Južnom Korejom uz neke preduslove.

Rekla je da je prijedlog Seula za proglašenje formalnog okončanja višedecenijskog korejskog rata “zanimljiv i vrijedan divljenja”, ali je u isto vrijeme optužila Južnu Koreju za neprijateljski stav i “dvostruka mjerila” u mjerama samoodbrane.