Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjeverna Koreja: Japan ugrožava pozitivne procese na Korejskom poluotoku

Kim _Jong_Un

Vlasti Sjeverne Koreje optužile su Japan da konstantnim pozivima na pritiske i sankcije izazivaju neprijateljstva u jeku pozitivnih diplomatskih iskoraka na Korejskom poluotoku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Šef japanske diplomacije Taro Kono jučer je pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi vršiti maksimalne pritiske i sankcije kako bi režim u Sjevernoj Koreji bio primoran na odustajanje od razvoja nuklearnog i balističkog programa.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap jutros je prenijela izjave sjevernokorejskih zvaničnika koji su govorili za tamošnje prorežimske medije.

“Možemo se samo nasmijati na takve reakcije i stavove iz Japana koji pokušava opstati na gradnji mržnje i neprijateljstva prema Sjevernoj Koreji“, poručili su zvaničnici iz Pjongjanga.

Krajem prošlog mjeseca sjevernokorejski lider Kim Jong-un se sastao s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom i izrazio spremnost da razgovara i s japanskim premijerom Shinzom Abeom. Premijer Abe je pozitivno reagirao na te poruke.

Zvanični Pjongjang je jučer pozvao i Sjedinjene Američke Države (SAD) da okončaju pritiske i vojne prijetnje režimu u toj zemlji.

Visoki zvaničnik sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova je u intervjuu za Korejsku centralnu novinsku Agenciju (KCNA) izjavio da nastavak američkih pritisaka i prijetnji ne može doprinijeti u procesu rješavanja problema u vezi sa sjevernokorejskim nuklearnim i balističkim programima.

Ističući da SAD pokušavaju prevariti javnost, zvaničnik iz Pjongjanga tvrdi da zvanični Washington želi da sve zasluge za rođenu ideju i namjeru o denuklearizaciji Korejskog poluotoka pripiše svojoj politici i sankcijama.

Do kraja ovog mjeseca sjevernokorejski lider Kim Jong-un bi se trebao sastati s američkim predsjednikom Donadom Trumpom koji je nedavno kazao da bi susret mogao biti organiziran u Palati mira u demilitariziranoj zoni razgraničenja između dvije Koreje.