Sjeverna Koreja lansirala raketu dugog dometa

koreja raketa000

Sjeverna Koreja lansirala je raketu dugog dometa unatoč sankcijama Ujedinjenih naroda koje joj zabranjuju upotrebu balističke raketne tehnologije, kazao je južnokorejski ministar obrane.

Sjeverna Koreja obavijestila je agencije Ujedinjenih naroda da planira lansirati raketu koja na sebi nosi satelit za promatranje Zemlje. Međutim, to je izazvalo negodovanje mnogih država koje na to gledaju kao na test rakete dugog dometa.

Sjeverna Koreja prvotno je najavila da će raketu lansirati između 8. i 25. februara, ali u subotu je to promijenila na između 7. i 14. februara.

koreja raketa1

Raketa je lansirana prema jugu, kao što je planirano, te je prošla preko južnog japanskog otoka Okinawa, izvijestio je japanski NHK. Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je kako se čini da se prvi stupanj rakete uspješno odvojio.

Japanski premijer Shinzo Abe nazvao je lansiranje “apsolutno neprihvatljivim”.

Prošlog mjeseca, Sjeverna Koreja testirala je četvrti put u svojoj povijesti nuklearnu napravu, iako su Sjedinjene Američke Države i druge vlade izrazile sumnju u njezine tvrdnje da je testirala hidrogensku bombu.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja radi na malim nuklearnim bojnim glavama koje se mogu montirati na rakete, ali mnogi stručnjaci tvrde da je još daleko od usavršavanja te tehnologije.

koreja raketa2

Dosad je pokazala dvije verzije balističkih raketa nalik tipu koji može dosegnuti Zapadnu obalu SAD-a , ali nema dokaza da je takve rakete testirala.

Izolirana Sjeverna Koreja tvrdi da ima suvereno pravo nastaviti sa svojim svemirskim programom. Međutim, to joj je zabranjeno rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a koje joj zabranjuju korištenje balističke raketne tehnologije.

Posljednji put lansirala je raketu dugog dometa u prosincu 2012. godine, poslavši u orbitu predmet koji je opisala kao komunikacijski satelit.

Južna Koreja, SAD i Japan zatražile su hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Diplomati u izjavi za Reuters kazali su pod uvjetom anonimnosti da će se sastanak vjerovatno održati u 16 sati po GMT-u u sjedištu UN-a.