Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjeverna Koreja: SAD su gurnule Korejski poluotok na ivicu rata

korea

Sjeverna Koreja optužila je u utorak Sjedinjene Američke Države da su gurnule Korejski poluotok na ivicu nuklearnog rata nakon što su dva američka bombardera učestvovala na vježbama s južnokorejskim i japanskim zračnim snagama u novoj demonstraciji moći.

Dva supersonična bombardera B-1B Lancer učestvovala su u vježbi usred rastućih tenzija zbog sjevernokorejskog razvijanja nuklearnih i raketnih programa uprkos sankcijama Ujedinjenih nacija i pritisku Sjedinjenih Američkih Država, javlja Reuters.

Ova vježba održana je u ponedjeljak, nakon što je američki predsjednik Donald Trump kazao da je otvoren za razgovore sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom ukoliko se ispune uslovi, te nakon što je direktor CIA-e stigao u Južnu Koreju na pregovore.

Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva odbrane Moon Sang-gyun na konferenciji za novinare u Seulu u ponedjeljak je rekao da je zajednička vježba izvedena kako bi obeshrabrila provokacije od strane Sjeverne Koreje i kako bi se testirala spremnost na novo eventualno nuklearno testiranje.