Sjeverna Koreja: Nije važno ko je predsjednik SAD-a

kim jong un

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Kim Jong Ho izjavio je danas da ta zemlja ne mari ko je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ali radije žele da znaju da li će SAD okončati svoju “neprijateljsku politiku”, prenosi AP.

– Najbitnije je to da li će SAD imati volju da prekinu svoju neprijateljsku politiku prema Sjevernoj Koreji – rekao je Kim na konferenciji za novinare u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku, održanoj nakon zasjedanja komiteta UN o nacrtu Rezolucije o “rasprostranjenom i grubom kršenju ljudskih prava” u azijskim zemljama.

Sjeverna Koreja ranije je osudila SAD i Južnu Koreju za pripremanje rata, tako što godišnje održavaju zajedničke vojne vežbe, prenosi Reuters.

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump u maju je kazao da namjerava razgovarati sa sjevernokorejskim liderom Kim Jongom, kako bi zaustavio nuklearni program Pjongjanga.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN-a od 2006. godine, a u martu ove godine te sankcije su produžene nakon nuklearne probe održane u januaru i februaru ove godine.