Globus

Reakcije

Sjeverna Koreja odbila pregovore s SAD-om

02/05/2021

U srijedu je Joe Biden rekao u Kongresu da će "diplomacijom i oštrim odvraćanjem" ograničiti nuklearne ambicije Pjongjanga

Sjeverna Koreja je u nedjelju ocijenila američku diplomatiju “lažnom“ i odbila ponudu za pregovore s Washingtonom, objavila je službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Ova izjava dolazi nakon što je američka administracija saopštila da je predsjednik SAD-a Joe Biden za “otvorenu diplomatiju“ sa Sjevernom Korejom u vezi s denuklearizacijom, prenosi AFP.

Diplomatija je sastavila za SAD “lažni dokument“, koji treba “prikriti njihove neprijateljske čine“, ističe se u saopštenju sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ujedno se upozorava Biden da je svojim “zastarjelim” stavom prema ovoj državi načinio “veliku grešku“.

U odvojenoj izjavi, koju je također objavila agencija KCNA, Ministarstvo je optužilo američkog predsjednika da je uvrijedio sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-una, dodajući: “Dovoljno smo upozoravali SAD da može shvatiti kako će pretrpjeti štetu bude li nas provocirao.“

U srijedu je Joe Biden rekao u Kongresu da će “diplomacijom i oštrim odvraćanjem” ograničiti nuklearne ambicije Pjongjanga.

Američka politika prema Sjevernoj Koreji bit će “odmjerena, praktična i otvorena diplomaciji”, rekla je u petak novinarima Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.

“Naš je cilj i dalje potpuna denuklearizacija Korejskog poluotoka”, dodala je.

Zauzimajući se za “realan pristup” posredstvom diplomacije, u dogovoru s Južnom Korejom i s Japanom, nije rekla ništa o mogućim inicijativama koje se pripremaju, ogradivši se od prošlih administracija.

“Naša politika neće biti usmjerena na traženje velikog dogovora”, istaknula je, jasno naznačivši promjenu smjera u odnosu na politiku Donalda Trumpa.

“No isto tako se neće oslanjati na stratešku strpljivost”, dodala je, smjerajući na pojam koji se koristio u mandatu Baracka Obame.

Komentari

Autor: RSE

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.