Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjeverna Koreja sprema lansiranje novog balističkog projektila

sjeverna-koreja-balisticki-projektil-hina2

Južnokorejsko ministarstvo odbrane objavilo je kako su otkrili znakove da Sjeverna Koreja priprema novo lansiranje balističkog projektila, javlja novinska agencija France Presse.

AFP dodaje kako Seoul u saradnji sa SAD-om pripremaju korištenje većeg broja anti-raketnih sistema.

“Vidimo znakove koji govore da Sjeverna Koreja planira ispaliti još balističkih projektila”, rekao je dužnosnik južnokorejskog ministarstva odbrane prilokom govora u parlamentu, gdje je komentirao najnoviji sjevernokorejski nuklearni pokus. Dodao je kako je moguće da Sjeverna Koreja ispali interkontinentalni balistički projektil.

Najava novog lansiranja sjevernokorejskog balističkog projektila pojavila se nedugo nakon što je Južna Koreja u nedjelju navečer izvela vojnu vježbu u kojoj se koristila balističkim raketama, kao odgovor na sjevernokorejski nuklearni pokus.

Naime, južnokorejska vojska izvela je vježbu s bojnim streljivom simulirajući napad na sjevernokorejski nuklearni lansirni poligon, pogodivši “izabrane mete u Japanskom moru”, piše južnokorejska agencija Yonhap, prenoseći priopćenje južnokorejskog združenog glavnog stožera.

“Vježba je odgovor na šesti nuklearni pokus Sjevera (…) i u njoj su se koristile južnokorejske balističke rakete Hyunmoo i lovci F-15K”, navodi agencija.

Južnokorejska agencija dodaje da su izabrane mete bile na udaljenosti koja odgovara udaljenosti sjevernokorejskog nuklearnog lansirnog poligona Punggyeri, na sjeveroistoku zemlje.