Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjeverna Koreja testirala hidrogensku bombu, hitna sjednica Vijeća sigurnosti

hidrogenska bomba2

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA je saopćila da je vojska Sjeverne Koreje po naredbi predsjednika zemlje Kim Jong-una uspješno testirala hidrogensku bombu, što je naišlo na buru kritika iz Južne Koreje, SAD-a i ostatka međunarodne zajednice.

Provladini mediji iz Pjongjanga javljaju da je testiranje razorne hidrogenske bombe izvedeno u 10 sati po lokalnom vremenu samo nekoliko sedmica nakon što je sjevernokorejski lider Kim izjavio da je njegova zemlja razvila tu vrstu oružja.

Riječ je o bombi koja izaziva i fisijsku i fuzijsku reakciju, te je mnogo razornije moći od klasične atomske bombe.

Ured predsjednice Južne Koreje osudio je jutrošnje testiranje hidrgenske bombe u sjevernom susjedstvu i ocijenio taj čin „jasnim kršenjem“ rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Zamjenik šefa za nacionalnu sigurnost Južne Koreje Cho Tae-jong je poručio da će Seul sarađivati sa međunarodnom zajednicom kako bi se Pjongjang adekvatno kaznio za četvrto testiranje zabranjenog oružja za masovno uništenje.

Sjeverna Koreja je već pod sankcijama zbog tri ranija testiranja od kojih je posljednje bilo prije tri godine.

Bijela kuća je poručila da pomno prati vijesti iz Pjongjanga. U reakciji se navodi da još uvijek nisu potvrđene tvrdnje sjevernokorejskih medija, ali da SAD u svakom slučaju osuđuje svako kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti.

Međunarodni opservatoriji iz regije su jutros registrirali pojavu koja se može opisati kao blaži zemljotres u sjevernokorejskoj provinciji Punggye-ri, a upravo je to područje vojne baze za testiranje oružja. Američki geološki opservatorij tvrdi da se radilo o pdrhtavanju tla jačine 5,1 stepeni Richtera.

hidrogenska bomba1

I nadležne kineske stanice su registrirale zemljotres, ali prema tvrdnjama južnokorejske obavještajne službe, Pjongjang nije informirao Peking o testiranju hidrogenske bombe, iako Kina slovi za saveznika Sjeverne Koreje.

Zamjenik direktora Human Right Watcha za Aziju Phil Robertson tvrdi da je sjevernokorejski lider ovim činom samo dva dana prije njegovog rođendana pokušao privući pažnju svjetske javnosti, ali da međunarodna zajednice ne bi smjela zaboraviti da je taj beskrupulozni diktatorski sistem izgrađen na brutalnom i sistematskom zlostavljanju stanovnika Sjeverne Koreje.

„Jedini prikladan rođendanski poklon 8. januara za diktatora Kima bi bilo putovanje u Hag, gdje bi mu se na Međunarodnom krivičnom sudu sudilo za zločine protiv čovječnosti“, poručio je Robertson.

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak u New Yorku vezano uz objavu Pjongjanga da je izveo novi nuklearni test, objavili su diplomati.

– Sastanak su zatražili SAD i Japan, a održat će se u obliku konsultacija iza zatvorenih vrata ‘tokom jutra’ (po njujorškom vremenu) između 15 zemalja članica – naglasila je glasnogovornica američke misije pri UN-u Hagar Chemali.