Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjeverna Koreja uvela sopstvenu vremensku zonu

Kim Jong un

Sjeverna Koreja će od 15. augusta uvesti novo, vlastito računanje vremena, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvanična Centralna novinska agencija Severne Koreje je obavijestila kako će novo računanje vremena početi na dan koji se u ovoj zemlji obilježava kao 70. godišnjica oslobađanja od japanske okupacije u Drugom svjetskom ratu 15. august 1945. godine.

Navodi se kako će se sa “pjongjangškom vremenskom zonom” ukloniti i posljednji tragovi japanske okupacije.

“Zli japanski imperijalisti su, radi uništenja korejskog naroda i nemilosrdnog gaženja korejske zemlje zajedno sa njenom kulturom i historijom starom 5.000 godina, počinili neoprostive zločine, slijedeći neviđenu politiku koja nam je čak uskratila i sopstvenu vremensku zonu”, navedeno je obavještenju.

Istovremeno iz Južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje je ocijenjeno kako će odluka vlade Pjongjanga prouzrokovati moguće sitne probleme u industrijskoj zoni u pograničnom gradiću Kaesong.

Nova vremenska zona kojoj će se vratiti Sjeverna Koreja, je na Korejskom poluotoku usvojena 1908. godine.

Zajednička vremenska zona koja se trenutno koristi u Južnoj Koreji, Sjevernoj Koreji i Japanu je započeta tokom japanske okupacije Korejskog poluotoka, koja je trajala od 1910. do 1945. godine.

Južna Koreja je saopćila kako će nastaviti koristiti zajedničku vremensku zonu sa Japanom zbog toga što je mnogo praktičnija i zato što odgovara međunarodnim praksama.

Sjeverna Koreja nije jedina zemlja koja ima sopstvenu vremensku zonu. Bivši predsjednik Venecuele Hugo Chavez je 2007. godine odlučio da se računanje vremena pomjeri pola sata unazad kako bi se građani zemlje podjednako koristili dnevnom svjetlošću u zemlji.