Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijavljen nadležnim organima

Skandal u Islamskoj Zajednici Štokholm: Glavni imam novcem Zajednice “častio” rodbinu

stockholm

“Bivši predsjednik i Glavni Imam Zajednice, koji danas vodi “Pokopni Biro” već 25 godina zloupotrebljava svoj položaj, te direktno prima i daje beneficije, naknade u novcu i druge usluge svome amidži, svome bratu, svojim rođacima kao i drugim podobnim saradnicima koji su na jedan ili drugi način direktno ekonomski povezani i imaju direktno finansijsku korist a da ogromna većina članova o tome nema informacije”

Nedavno je Poreska Uprava Švedske poslala upit za 3 mjeseca utajenog PDV-a u 2018. godini jer Islamska Zajednica Štokholm posjeduje firmu “Pokopni Biro“ sa ukupnim godišnjim obrtom od oko 600.000 eura. Ovo je dovelo do potresanja Zajednice zbog rizika da ukoliko Zajednica bude primorana da plati PDV od svog početka djelovanja, iznos će biti ogroman tako da Vakuf objekta Zajednice može biti oduzet.

Članovi su nemoćni je na čelu Zajednice od samog početka sjede ljudi koji Zajednicu vode kroz Upravni odbor koji se do sada sastojao od njihove uže i šire porodice kao i prijatelja koji su na jedan ili drugi način ekonomski međusobno vezani.

Rijaset Islamske Zajednice u BiH je 25. avgusta 2016. poslao zvanični dokument o Etičkom Kodeksu za zaposlenike u organima Islamske Zajednice koji vrijedi i za sve džemate u dijaspori. Ovaj Etički Kodeks nikada nije prikazan članovima IZ Štokholm niti je uzet u obzir sa čim se otvoreno krše pravila Rijaseta kao krovne organizacije.

Član 5. O sprječavanju sukoba interesa kaže da da zaposlenik ne smije dozvoliti da njegov privatni interes dođe u sukob sa interesom Zajednice i da je dužan da vodi računa i poduzme sve mjere izbjegavanja sukoba interesa.

Član 6. O sprječavanju zloupotrebe položaja kaže da je zaposlenik obavezan da kontinuirano sprječava zloupotrebu položaja bilo kojeg zaposlenika u organima te da nadležnom organu prijavi slučajeve primanja odnosno davanja bilo kakve dobiti, beneficija, naknada u novcu, uslugama ili drugih oblika koristi. Zaposleniku je zabranjeno zahtijevati ili primati bilo kakve dobiti, beneficije, naknade u novcu, usluge ili druge oblike koristi.

Član 7. O postupanju sa povjernim sredstvima kaže da je zaposlenik dužan da materijalna i finansijska sredstva koja su mu povjerena u vršenju poslova koristi namjenski, ekonomično i efikasno, isključivo za obavljanje poslova i da ih ne koristi za privatne svrhe.

Pitamo se zbog čega ovaj zvanični dokument nikad nije podijeljen članovima Zajednice, njih oko 1.800? Razlog je naime veoma jednostavan: Bivši predsjednik i Glavni Imam Zajednice, koji danas vodi “Pokopni Biro” već 25 godina zloupotrebljava svoj položaj, te direktno prima i daje beneficije, naknade u novcu i druge usluge svome amidži, svome bratu, svojim rođacima kao i drugim podobnim saradnicima koji su na jedan ili drugi način direktno ekonomski povezani i imaju direktno finansijsku korist a da ogromna većina članova o tome nema informacije.

Da ista osoba direktno promoviše sukob interesa umjesto da ih spriječi, govori činjenica da tendera za poslove u ovoj Zajednici nikad nije bilo i da je svaki ugovor potpisao on sam uključujući i svoj ugovor o visini plate i obliku zaposlenja.

Kako saznajemo od grupe članova Zajednice, pisma protesta su dostavljena Rijasetu još 2014. ali reakcije do sada nije bilo. S obzirom da ova osoba povjerena materijalna i finansijska sredstva ne koristi namjenski, ekonomično i efikasno, već isključivo u svoju ličnu korist te kupovinu glasova i namještanje izbora Upravnog Odbora, smatramo da nam je obaveza kao što to nalaže Član 6. da nadležnom organu prijavimo ovakve slučajeve.

S tim u vezi slučaj je prijavljen švedskim vlastima, Rijasetu IZ, te bosanskim i švedskim medijima uz pismenu i audio dokumentaciju koja skupljana u poslednjih 10 godina.

Armin Osmančević
Član Nadzornog Odbora Islamske Zajednice Štokholm