Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatska

Skandalozna snimka sa carine nije iznenadila sindikat i mještane: “Znate li kolike su im plaće?”

granicni prijelaz slavonski samac – Ivica Galovic PIXSELL

Vjerovatno je ponekad nešto i uzela sa strane. Uostalom, na snimci se sve jasno i glasno čuje tako da nemamo o čemu pričati – rekao je jedan mještanin

Audiozapis razgovora dviju carinskih službenica s putnikom na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, u kojem se jasno čuje kako one od njega traže mito da mu ne pišu kaznu za carinski prekršaj, u petak je bio tema i brojnih razgovora među mještanima Slavonskog Šamca, malog mjesta uz Savu na granici s BiH. Mnogi od njih prepoznali su na snimci glas žene koju poznaju cijeli život i koja živi u njima susjednom selu Kruševici, dok drugu ne poznaju, piše Jutarnji list.

– Čuli smo da je ova druga navodno iz nekog sela kod Osijeka, a ova naša… Šta da kažem, nije me iznenadilo, ali ne samo zbog nje, nego općenito zbog onoga što se čuje o radu na carini. Vjerujte mi, nije ona jedina koja to radi. Ona inače živi s roditeljima, nikada se nije udavala i može se reći da lijepo živi, kupila si je prije godinu-dvije novi auto, uredila kuću… U redu, mogla je to i od plaće jer, kažem nema muža, djecu, nema neke velike troškove, ali vjerovatno je ponekad nešto i uzela sa strane. Uostalom, na snimci se sve jasno i glasno čuje tako da nemamo o čemu pričati – rekao je jedan mještanin Slavonskog Šamca, dok neki drugi, opet, traže opravdanja…

– Žao mi je žene. Znam je osobno i mislim da nije kvarna, kao što se iz te snimke može zaključiti. Nekako mi se čini da je nasjela na taktiku svoje kolegice, koja je bila nekako upornija u nagovaranju tog čovjeka da im nešto da. Bez obzira na snimak, žao mi je što joj se to sada događa – rekla je žena koja poznaje jednu od carinica, koje je Carinska uprava nakon saznanja o ovom događaju i identifikacije svojih službenica suspendirala i predala na disciplinski postupak te sve prijavila i USKOK-u.

Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske, u telefonskom nam je razgovoru rekao da sindikat ne podržava nikakve koruptivne radnje.

– Dajemo apsolutnu podršku novom direktoru i Carinskoj upravi da se ovakve radnje zaustave i eliminiraju, jer ne podržavamo nikakve koruptivne radnje i sive zone. To je polazišna tačka. No, s druge strane moram reći i da to nije tako jednostavan problem i zato ćemo ponovno, po ne znam koji put, predložiti donošenje odluka kojima će se poštovati Arusha deklaracija koja u svojih 12 tačaka regulira sve što treba napraviti da se ovakve situacije ne događaju – rekao je Štorić, osvrnuvši se na deklaraciju koja govori o tome što se treba poduzeti kako bi se u carinskim službama suzbila korupcija.

– Deklaracija se sastoji od 12 tačaka, a jedna od njih kaže i da plaće carinskih djelatnika moraju biti dostatne kako bi im omogućile primjeren životni standard, a to u Hrvatskoj nije slučaj, iako se naša Vlada potpisom deklaracije na to obvezala. Ponavljam, ne opravdavamo ovakve događaje, ali ako službenika ne platite i dovedete ga u situaciju da od plaće ne može živjeti, a mi mimo ovog posla privatno ne smijemo ništa drugo raditi, onda se može očekivati da se ovakve situacije ponove. Mi to naravno ne želimo i zato ukazujemo na činjenicu da je problem dublji. Ove dvije kolegice će vjerovatno biti sankcionirane, no sutra ćemo opet imati novi problem, jer ako službeniku ne date normalnu plaću indirektno ga tjerate da ulazi u nekakve sive zone – istaknuo je Štorić. Inače, prema njegovim riječima, plaća carinskog službenika sa 15-20 godina radnog staža na radnom mjestu kakvo je ovo gdje su radile spomenute službenice je oko 6500 kuna (oko 1700 KM) sa svim dodacima za rad u turnusima, subotama, nedjeljama, blagdanima i noćnim smjenama.

– Ovo je, dakle, pojedinačni slučaj kojeg osuđujemo, ali sliku treba gledati dublje i šire te pristupiti rješavanju problema uvažavajući sve zakonske odredbe i Arusha deklaraciju. Nadam se da ćemo s novim ravnateljem u tom smislu imati puno bolju saradnju i dijalog, kako bismo ubuduće izbjegli ovakve situacije koje, naravno, štete ugledu carinske službe – poručio je Štorić.