Skender Hyseni: Događaji u Sarajevu loša su poruka za region

Skender Hyseni

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hyseni izjavio je da je neprihvatljivo gađanje policije kamenjem i flašama sa molotovljevim koktelima, kao i rušenje i paljenje kontejnera za smeće po ulicama Prištine, javlja Anadolu Agency.

Ministar je na konferenciji za novinare kazao da su juče u Prištini tokom nasilnih protesta pristalica opozicije pritvorena 22 demonstranta, od kojih je 19 zadržano u policijskom pritvoru do 48 sati. Rekao je da je bilo povređenih policajaca, ne navodeći tačan broj i da je pričinjena velika materijalna šteta. Ocenio je da je policija odradila odličan posao u suočavanju sa nasilnim protestima.

“Kosovska policija je vitalna institucija Republike Kosovo obavezna da sprovodi zakon, da čuva red i zakon i uprkos suočavanju sa nasiljem neopisivih razmera, policija je uspela da se na najprofesionalniji način suoči sa jučerašnjim protestima, tačnije sa protestima od poslednje sednice Skupštine Kosova”, kazao je Hyseni garantujući kako nije bilo političke naredbe u vezi sa nalogom za hapšenje četvero poslanika u Skupštini Kosova i da policija samo radi svoj zakonski posao i sprovodi naredbe tužilaštva.

U vezi sa prošlonedeljnim terorističkim napadima u Parizu, ministar Hyseni je kazao da Kosovo čini sve što je njegovoj moći kako bi se zaštitilo, ali da nijedna zemlja na svetu ne može biti 100 posto sigurna od eventualnih terorističkih napada i da informacije koje poseduju ne ukazuju da Kosovu uskoro preti opasnost.

Događaji od jučer u Sarajevu, u BiH, loša su poruka za region, a da ne govorimo o onom što se desilo u Parizu i o najavama ISIS-a i drugih terorističkih i ekstremističkih grupa na Istoku”, zaključio je Hyseni.

Na novinarsko pitanje zašto policija nije uhapsila i poslanika pokreta “Samoopredeljenje” Albina Kurtija, koji se nakon neuspešnog traženja u njegovom stanu tokom dana pojavio na protestu opozicije, Hyseni je rekao da je policija ta koja određuje momenat kada će realizovati određene naredbe.

Ministar je istakao i da je manje bitno to na koji način su poslanici opozicije uneli suzavac u Skupštinu od toga da su ga oni i upotrebili u Skupštini.