Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skida se HOS-ova ploča u Jasenovcu

ploca hosa u jasenovcu

Dok su komunalni djelatnici iz Jasenovca skidali neoštećenu HOS-ovu ploču sa pozdravom “Za dom spremni” kako bi je premjestiti u spomen-područje u Novskoj, u Zagrebu su predstavnici HOS-ovih udruga održali konferenciju za medije na kojoj su pojasnili svoj dogovor s Vladom, javlja Anadolu Agency (AA).

Pripadnici HOS-a pročitali su proglas HOS-a Grada Zagreba i Saveza udruga dragovoljoca HOS-a u kojem je istaknuto kako su pristali na premještanje sporne ploče, ali kako neće pristati na brisanje pozdrava “Za dom spremni” sa ploče.

Ploča je u mjesto Jasenovac, nedaleko od ustaškog logora, postavljena 5. novembra 2016. u skladu sa svim zakonskim propisima i dozvolama općine Jasenovac, istaknuto je u proglasu.

Poručeno je kako HOS-ovci ne žele biti povezani sa nikakvim ideologijama te kako je njihov jedini pokret Domovinski rat i odbrana domovine.

Spomen ploča se premješta na područje Novske u spomen-područje svim palim braniteljima koji su branili zapadnu Slavoniju.

“Nismo sretni zbog premještanja ploče”, kazao je Marko Skejo iz HOS-a Splitsko-dalmatinske županije. Skejo je poručio kako je riječ “o pozdravu pod kojim su ginuli branitelji Hrvatske”.

Danas u 14 sati, kada ploča bude premještena, u Novskoj će se u spomen-području održati komemoracija za 11 poginulih pripadnika HOS-a.