Redovna nastava

Škole se otvaraju prvi put od početka pandemije u Južnoj Koreji

juzna_koreja_skole FENA

Ponovno otvaranje škola dolazi kao dio južnokorejskog plana “život s COVID-19”

Prvi put otkako se Južna Koreja počela boriti s pandemijom koronavirusa početkom 2020. godine, sve škole širom zemlje u ponedjeljak su ponovo nastavile redovnu nastavu.

Kao prva zemlja izvan Kine koja se suočila s velikom epidemijom virusa, južnokorejske škole doživjele su različite faze zatvaranja i učenja na daljinu.

Široko rasprostranjeno testiranje, intenzivno praćenje kontakata i aplikacije za praćenje omogućili su Južnoj Koreji da ograniči širenje virusa bez strogih karantina koji su zabilježeni u drugim zemljama, međutim potpuno otvaranje škola bilo je ometeno novim valovima zaraza.

Ponovno otvaranje škola dolazi kao dio južnokorejskog plana “život s COVID-19”, usvojenog nakon što je prošlog mjeseca postigla svoje ciljeve vakcinacije. Sveukupno 78,8 posto stanovništva je potpuno vakcinisano, iako taj broj pada na 12,8 posto u dobi od 12 do 17 godina.

– Istina je da ostaje mnogo zabrinutosti – rekao je južnokorejski ministar obrazovanja Yoo Eun-hye tokom posjete jednoj osnovnoj školi u Seulu u ponedjeljak, javlja Reuters.

Iako je ublažila socijalno distanciranje usred visoke stope vakcinacije, zemlja se borila s nekim od najvećih dnevnih brojeva slučajeva do sada, uključujući rekordan broj teških slučajeva.