Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nesreća kod splita

Školski kombi sletio s ceste, u njemu bila djeca

školski bus nesreća split
FOTO: Pixsell
Detalj sa lica mjesta

Autobus je bio skršen, na boku, a vozač je u tom trenutku već djecu svu na rukama iznio iz autobusa

Kombi s petero školske djece sletio je s ceste oko 13:20 u Sitnom Gornjem kod Splita, no prema prvim informacijama, nema teže povrijeđenih, saznaje se u splitskoj policiji i klinici za dječju hirurgiju, gdje su djeca zaprimljena nakon nesreće.

Kako je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije, za sada se samo tačno zna kada i gdje se dogodila ta saobraćajna nesreća, dok o uzrocima još ne žele govoriti.

Tokom popodneva će na mjestu događaja biti obavljen uviđaj kako bi se utvrdio razlog nesreće. Za to vrijeme na mjestu nesreće se saobraćaj odvija jednom saobraćajnom trakom, dodaju u policiji.

Osnovnoškolska djeca iz škole Srinjine bila su u kombiju s vozačem koji ih svakog radnog dana kupi po okolnim mjestima i vozi u školu.

“Sva su djeca u dobrom općem stanju. Imaju minimalne tjelesne ozljede, uglavnom se radi o udarcima i nema teških tjelesnih ozljeda”, kazao je predstojnik Klinike za dječju hirurgiju splitske bolnice Zenon Pogorelić.

Dodao je da će djeca biti “obrađena, kratko zadržana i opservirana te nakon dijagnostičke obrade, ako sve bude u redu, najvjerovatnije otpuštena kućama”.

Vozač iznosio djecu na rukama

– Supruga i ja smo ručali, taman sjeli popiti kafu kad ono…. taj zvuk, strašan, užas…. Prvo smo pomislili da se nešto srušilo, izletjeli smo iz kuće. Autobus je bio skršen, na boku, a vozač je u tom trenutku već djecu svu na rukama iznio iz autobusa.

Svaka mu čast, ostati tako pribran. Kad sam vidio da su se djeca odmah rastrčala, da su svi na nogama, samo sam rekao: “A hvala Gospi što ih je sačuvala.” Ne mogu vam opisati te prizore, baš smo potreseni, još se nismo smirili – ispričao je za 24sata mještanin Sitnog Gornjeg u čije je dvorište oko 13.20 sati sletio školski minibus.

U njemu je bilo petero djece koji su odmah prebačeni u KBC Split, a prema posljednjim informacijama, niko nije teže povrijeđen. Uglavnom se radi o udarcima i posjekotinama te će vjerovatno odmah nakon obrade biti pušteni kućama.

– Kad je došla Hitna, vozač je samo ponavljao kako njemu nije ništa, nije mu ništa… Bilo mi ga je tako žao, nije on kriv, svakome se može dogoditi, ova cesta je toliko loša da vam treba samo malo kiše i eto vam katastrofe. Kasnije sam čuo da se taj mladi čovjek ipak javio doktorima zbog bolova u predjelu rebara – kaže mještanin.

Mještani Sitnog s kojima su razgovarali ogorčeni su nemarom nadležnih koji bi trebali ceste održavati.

– Da na toj cesti postoji ograda, branik, ovo se ne bi dogodilo. Samo mi nikad nikome nismo važni. Ne znam je li ovo vrijeme da to govoriti, ali tako je. Taj nesretni vozač je s gornje ceste sletio na donju pa nama u dvorište. Kiša pada cijelo jutro, onako usitno, a to je najgore. Baš je ružna cesta. Iz Splita niko ne vidi Sitno, ali iz Sitnog se vidi Split – kaže mještanin.