Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijerka najavila

Škotska će početi ukidati mjere protiv širenja omikrona

skotska premijerka ss

Sturgeon je rekla da su ponašanje javnosti i dodatni program pomogli da se izbjegnu najgore projekcije date prošlog mjeseca, kada je Škotska otkazala proslavu Nove godine

Škotska će početi ukidati mjere zbog koronavirusa koje su uvedene krajem prošle godine, počevši od ukidanja ograničenja za gužve na velikim događajima na otvorenom poput nogometnih i ragbi utakmica, izjavila je u utorak premijerka Škotske Nicola Sturgeon.

U decembru je Škotska otišla dalje od premijera Borisa Johnsona u Engleskoj kako bi usporila širenje varijante omikron. To je uključivalo škotsku poluautonomnu vladu koja je uvela ograničenja na mjesta i velike događaje.

Sturgeon je rekla da su ponašanje javnosti i dodatni program pomogli da se izbjegnu najgore projekcije date prošlog mjeseca, kada je Škotska otkazala proslavu Nove godine, prenosi Reuters.

– Od sljedeće sedmice počet ćemo ukidati mjere uvedene prije Božića, ali ćemo to učiniti postepeno i pažljivo, počevši od ukidanja ograničenja prisutnosti na događajima uživo od ponedjeljka – rekla je Sturgeon parlamentu.

Ona je također rekla da, iako je situacija nesumnjivo ozbiljna, stopa povećanja hospitalizacija počinje da usporava.