Italija

Skraćeno radno vrijeme barova i restorana, zatvaraju se bazeni, bioskopi i teretane

italija 4 (1) (1)

Apelovano je da stanovništvo ne izlazi i da se ograniče kontakti sa ljudima koji su izvan njihove uže porodice. Mjere ne predviđaju policijski sati ili blokadu i većina radnji i firmi biće otvorena

Italija je danas naložila da se barovi i restorani zatvore do 18.00 sati, a sa radom prestaju i teretane, bioskopi i bazeni s ciljem suzbijanja širenja pandemije virusa korona.

Mjere, koje sutra stupaju na snagu, a o kojima su se dogovorile Vlada premijera Giuseppea Contea u Rimu i regionalne vlasti, uslijedile su poslije dvije noći protesta u Napulju i Rimu protiv policijskog sata uvedenog u brojnim regionima prošle nedelje.

Svjesna ogromnih troškova gašenja ekonomije, Vlada je saopštila da ne želi da ponovi sveobuhvatnu blokadu koja je bila na snazi u prvoj fazi epidemije. Ali, bila je primorana da postepeno pojačava restrikcije, jer od ljeta pandemija sve više uzima maha.

Apelovano je da stanovništvo ne izlazi i da se ograniče kontakti sa ljudima koji su izvan njihove uže porodice. Mjere ne predviđaju policijski sati ili blokadu i većina radnji i firmi biće otvorena.

Međutim, rad barova i restorana biće podvrgnut nizu kontrola da bi se suzbilo širenje virusa, a bioskopi, pozorišta i diskoteke biće zatvoreni.

Uredba, takođe, nalaže da se do tri četvrtine srednjoškolske nastave izvodi putem interneta da bi se ograničio broj učenika u školama.

Italiju, nekada najgore pogođenu zemlju pandemijom u industrijalizovanom svijetu, pretekle su druge evropske zemlje kao što su Španija, Francuska i Britanija, ali stopa oboljelih brzo raste, a zdravstvene službe su pod sve većim pritiskom.

Vlasti su juče prijavile novi dnevni rekord od 19.644 zaražena, kao i 151 smrtni ishod od kovida 19.