Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski zvaničnik

Tri teorije kako je izveden: Ukrajina priznala da je odgovorna za eksplozije u bazi na Krimu!?

eksplozija krim tw

U medijima su se pojavili različiti izvještaji o uzroku eksplozije

Viši ukrajinski zvaničnik rekao je za Sky News da su ukrajinske specijalne snage jučer izvele operaciju u ruskoj zrakoplovnoj bazi na Krimu.

Ruska novinska agencija RIA Novosti javlja da je regionalno ministarstvo zdravstva Krima saopćilo kako je u eksploziji ruske zrakoplovne vojne baze Saki u blizini Novofedorivke, na zapadnoj obali Krima, smrtno stradala jedna osoba i da ih je 13 ozlijeđeno.

U medijima su se pojavili različiti izvještaji o uzroku eksplozije. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak negirao je da je Ukrajina izvršila napad na bazu, a rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je došlo do detonacije više skladišta zrakoplovnog streljiva.

Rusija je demantirala navode da je baza bila pogođena projektilima te inzistira da se radilo o detonaciji streljiva. Na videosnimkama s društvenih mreža vidi se kako ljudi bježe s plaže dok se plamen i stupovi dima uzdižu s više lokacija.

Svjedoci su također prijavili požar na pisti i štetu na obližnjim kućama, piše Sky News.

“Eksplozije u Novofedorivki još su jedan podsjetnik na to kome pripada Krim. Pripada Ukrajini”, navela je jučer zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Tri teorije kako je napad izveden

Je li riječ o tome da su Ukrajinci dobili novo oružje, mnogo većeg dometa od HIMARS-a dostavljenih Ukrajini, koji pogađaju mete udaljene 60 do 70 kilometara, ali s preciznošću od dva do tri metra, ili je u pitanju nesretan slučaj u bazi? Treća teorija, koju su iznijeli sami Rusi na početku, jest da je riječ o sabotaži unutra poluotoka.

Ukrajinci, prenosi portal Drive Warzone, tvrde da je riječ o njihovom vojnom uspjehu i da on nema veze s pomoći sa Zapada. Riječ je, kažu, o oružju domaće proizvodnje, no nisu naveli kojem. Da pogode mete na Krimu s jugoistoka svoje zemlje, trebaju im sistemi s dometom između 200 i 300 kilometara. Portal Drive prenosi kako je bivši savjetnik u ukrajinskoj vladi Viktor Andrusiv prije spominjao postojanje takvog oružje ne specificirajući o kojem je tačno riječ. Andrusiv, koji je otišao s položaja prošlog mjeseca bez objašnjenja javnosti, poznat je po tome da je pozivao da se s raketama dugog dometa cilja most preko tjesnaca Kerč koji povezuje Krim s ruskim kopnom.

Stručnjaci kažu da je napad na krimsku zračnu bazu mogao biti izveden i avionom ili bespilotnom letjelicom, a moguće je i da su to bile rakete kraćeg dometa tajno ispaljene sa samog Krima, sabotaža ili, kao što sad tvrde Rusi, obična nezgoda u bazi.

Ali, Rusi su isprva govorili o sabotaži. Tek su se kasnije ispravili umanjujući efekt incidenta i tvrdeći “da nije bilo velike štete”. Ipak, mnogi turisti odlučili su napustiti Krim i vratiti se u sigurnost ruskog doma.

Britanski Times piše kako se javio Andrusiv i rekao da je događaj potvrda da Ukrajina posjeduje takve rakete.

“Eksplozije u Melitopolju (gradu pod kontrolom Rusa) i u Novofedorivki su tome dokaz… u kontekstu mosta za Krim savjetujem okupatorima da ga ne koriste idućih mjeseci”, poručio je bivši savjetnik ukrajinske vlade Andrusiv.

Sabotaža kao opcija

Jedna od teorija o kojoj se spekulira je i ta o sabotaži. CNN piše kako se ukrajinska vlada okrenula stanovnicima na okupiranim teritorijima koji su odani Ukrajini u ratu protiv Rusije. Ti aktivisti, koji djeluju poput partizana, navodno su izveli niz uspješnih subverzija među kojima je i nedavno naglo oboljenje gradonačelnika Hersona kojeg je instalirao Kremlj i atentat na zamjenika čelnika još jednog grada na tom području niti 24 sata kasnije.

Sada se kao još jedna subverzija navode eksplozije na aerodromu s kojeg često uzlijeću borbeni avioni u napad na ukrajinske položaje na južnom ratištu. Jedan ukrajinski anonimni zvaničnik potvrdio je za CNN da su u napadu sudjelovali ukrajinski partizani, ali nije iznio detalje.

Do eksplozija na Krimu je došlo nedugo nakon što je Ukrajina potvrdila da je na području Heničesk, u Hersonskoj oblasti, došlo do “snažne detonacije”. To područje je 200 kilometara od prve linije fronta. Izgleda da su Ukrajinci gađali željezničke linije između Heničeska i Melitopolja.

“To su jako dobre vijesti, iako još čekamo potvrdu. Eksplozije su trajale oko sat i pol do dva na željezničkoj stanici na ruti koja povezuje Melitopolj i Krim”, objavili su Ukrajinci.

Rusko napredovanje na početku rata bilo je usmjereno dobrim dijelom na spajanje Krima s ruskim kopnom kopnenim putem. Moskva je u junu objavila da je ostvarila cilj za “ponovno stavljanje u funkciju” prometnica i pruga u dužini od 1200 kilometara između Rusije, Donbasa i Krima. Sergej Šojgu je tada istaknuo kako je obnovljena opskrba vodom kroz sjeverni krimski kanal, ključna za održivost Krima.