Slavlje u Zimbabveu zbog kraja vladavine predsjednika Mugabea

Zimbabve

Hiljade stanovnika Zimbabvea preplavilo je u subotu ulice prijestonice Harare, mašući državnim zastavama, plešući i pjevajući kako bi proslavili očekivani slom vladavine predsjednika Roberta Mugabea.

Kako izvještava BBC, protesti kojima se zahtijeva Mugabeova ostavka pretvorili su se u proslavljanje uloge vojske u okončavanju njegove vladavine.

Dopisnici BBC-a kažu da demonstranti grle vojnike u masi i bodre ih.

Ovo okupljanje su podržali vojska i članovi vladajuće stranke Zanu-PF.

Ratni veterani, koji su do prošle godine bili odani predsjedniku, također smatraju da bi on trebao odstupiti s vlasti.

Jedan muškarac koji je pristizao na ovaj miting, rekao je da “mi Zimbabveanci poručujemo našoj vojsci: Hvala vam mnogo za ovu mirnu intervenciju. Sada je vrijeme da mase u Zimbabveu kažu: Mugabe mora ići, i to odmah. Mi jedva čekamo da mu vidimo leđa. Za nas je ovo novi početak. Za nas je ovo kraj totalitarne vladavine i mi ćemo vratiti naš Zimbabve.”

– Ovo su suze radosnice. Čekao sam cijeli život na ovaj dan. Konačno slobodni. Konačno smo slobodni – rekao je za Reuters 34-godišnji Frank Mutsindikwa, držeći zastavu Zimbabvea.

Devedesettrogodišnji Mugabe je u kućnom pritvoru otkad je vojska u srijedu preuzela vlast, ali u petak se prvi put pojavio u javnosti, održavši govor na ceremoniji diplomiranja na Otvorenom univerzitetu u Harareu, čiji je počasni dekan.

Vojska je pokrenula akciju nakon što je Mugabe smijenio potpredsjednika Emmanuela Mnangagwu prošle sedmice.

Mnangagwa se smatrao potencijalnim nasljednikom dugogodišnjeg šefa države, a njegova smjena otvorila je put Mugabeovoj supruzi Grace, koja je četiri decenije mlađa od njega, da preuzme predsjedničku dužnost umjesto njega.

Vojska je saopćila da se “angažovala” oko Mugabea i da će obavijestiti javnost o ishodu pregovora s njim “što je ranije moguće”.

Mugabe je vodio Zimbabve otkad je ta zemlja proglasila nezavisnost od Velike Britanije 1980. godine.