Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sloboda štampe uništena u “postistinitoj eri lažnih vijesti”

laptop tipkanje

Sloboda štampe nikada nije bila ugroženija nego danas, “u postistinitoj eri lažnih vijesti” nakon izbora američkog predsjednika Donalda Trumpa, upozorili su u srijedu Novinari bez granica (RSF).

U svom redovnom godišnjem Indeksu slobode štampe, RSF je upozorio na “krajnje otrovnu” medijsku kampanju tokom Trumpove predizborne kampanje i britanskog referenduma o Brexitu.

Situacija je na “tački ključanja”, upozorava grupa za nadzor slobode medija.

Medijske slobode ugrožene su jačanjem nadzora i povećanjem broja autoritarnih moćnika širom svijeta, tvrdi nadzorna grupa.

SAD i Britanija pale su za dva mjesta u indeksu na 43. i 40. mjesto, sudeći po grupi sa sjedištem u Parizu.

– Izgleda da niko ne provjerava eroziju slobode štampe u vodećim svjetskim demokratijama. Sloboda štampe nikada se nije našla pod takvom prijetnjom – navodi se u izvještaju.

Sloboda štampe je uništena ili je “u veoma ozbiljnoj situaciji” u 72 zemlje, među kojima su Rusija, Indija i Kina, ustanovio je RSF.

– Napadi na medije postali su uobičajena stvar, a broj diktatora je u porastu. Ušli smo u vrijeme postistinite propagande i suzbijanja sloboda – posebno u demokratijama. Uspon na vlast Donalda Trumpa i kampanja Brexita popraćeni su prljavim medijskim kampanjama, krajnje otrovnim antimedijskim diskursom koji je odveo svijet u novu eru postistine, dezinformacija i lažnih vijesti – navodi se u izvještaju.

Poljska i Mađarska našle su se pod žestokim kritikama u izvještaju.

Nacionalistička vlada u Varšavi optužena je za pretvaranje javnih radio i TV stanica u “propagandna sredstva” i zbog pokušaja gušenja nezavisnih novina, prenosi AFP.