Misterija stara 12 godina

Slobodan Milošević sahranjen bez mozga?

_104512558_gettyimages-490624208-594×594

Mozak je navodno zadržan na Holandskom forenzičkom institutu u Hagu

Tijelo Slobodana Miloševića je zakopano u Požarevcu, ali njegov mozak je, po svemu sudeći, ostao u Hagu. Izjave patologa, bivših saradnika i njegovog sina, Marka Miloševića, samo su doprinijele širenju vela tajne koji je obavio ovaj slučaj, a misterija je ostala neriješena već 12 godina.

Više osoba koje su u vrijeme Miloševićeve smrti radile za Međunarodni krivični tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji potvrdilo je za BBC priču o kojoj se godinama šuškalo u hodnicima Tribunala: da je tijelo isporučeno porodici, ali je mozak zadržan na Holandskom forenzičkom institutu u Hagu.

Miloševićevo tijelo je, u okviru istrage koju je u paralelno sa holandskim vlastima sproveo Tribunal, podvrgnuto autopsiji. Nakon toga je u zatvorenom kovčegu predato Miloševićevom sinu Marku, koji je doletio iz Moskve da ga preuzme.

Međutim, za dubinsku toksikološku analizu mozga koju su holandski patolozi željeli da obave bilo je potrebno više vremena, tako da je mozak, navodno, ostao u Institutu.

Neki otrovi se, naime, brzo razgrađuju u organizmu, ali njihovi tragovi ostaju u moždanom tkivu, te je ova patološka analiza dio prakse detaljnijih istraga.

– Sjećam se da je Miloševićevo tijelo u martu 2006. vraćeno u Srbiju bez mozga – rekao je za BBC Christian Chartier, koji je u to vrijeme bio portparol Tribunala i dodao da ne zna da li je posle mozak vraćen porodici ili je uništen.

Florence Hartmann, koja je 2006. bila portparolka glavne tužiteljke Tribunala Carle Del Ponte, potvrdila je ovu priču i objasnila da zbog strogih holandskih zakona o privatnosti nije bilo moguće proveriti da li je u Hagu ostao samo mozak ili još neki dijelovi tela.

Milošević je u subotu ujutru, 11. marta 2006. pronađen mrtav u ćeliji pritvorske jedinice u haškom predgrađu Sheveningen.

Tijelo je pronašao stražar, koji je obavestio nadređene da je pritvorenik preminuo, a nakon što je smrt potvrdio i glavni ljekar pritvorske jedinice, doktor Paulus Falke, ćelija je zapečaćena.

Prema Parkerovom izveštaju, Milošević je umro između 7:30 i 8 sati ujutru, a patolozi su utvrdili da je smrt nastupila uslijed srčanog udara, prouzrokovanog dugogodišnjom hipertenzijom i zadebljanjem srčanog mišića lijeve komore.