Globus

ukidanje mjera

Slovačka otvara tržne centre, kina, pozorišta, a maske više neće biti obavezne

18/05/2020

Matovič je istakao da će uslovi biti ublaženi za putnike iz Češke, Austrije, Poljske, Mađarske, Hrvatske, Njemačke, Švicarske i Slovenije

Tržni centri, pozorišta i kina u Slovačkoj biće ponovo otvoreni od srijede, 20. maja, pod strogim higijenskim uslovima, izjavio je slovački premijer Igor Matovič.

On je rekao da će Slovačka, koja je imala manje slučajeva zaraze virusom korona od većine članica EU, olakšati i kratkoročna putovanja u osam drugih država od četvrtka, 21. maja, bez zahtijevanja negativnog testa za virus korona ili karantina od dvije sedmice nakon povratka u zemlju.

Matovič je istakao da će uslovi biti ublaženi za putnike iz Češke, Austrije, Poljske, Mađarske, Hrvatske, Njemačke, Švicarske i Slovenije.

Brojne evropske zemlje počele su sa postepenim ukidanjem zabrane putovanja, ali je za mnoge mjere nedostajala bilateralna koordinacija koja je potrebna za efikasno ukidanje ograničenja.

Prema riječima Matoviča, u Slovačkoj će se od 1. juna ponovo otvoriti vrtići i nastaviti pohađanje nastave za učenike prvih pet razreda osnovne škole, a učešće u nastavi biće dobrovoljno.

Nošenje zaštitnih maski napolju više neće biti obavezno, ali će ostati obaveza njihovog nošenja u zatvorenom prostoru, kao što su radnje ili kancelarije.

U Slovačkoj je juče zabilježen još jedan slučaj zaraženosti virusom korona, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dostigao 1.495.

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa virusom korona u Slovačkoj je 28.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.