javnost naklonjena opoziciji

Slovački premijer Heger dao ostavku nekoliko mjeseci prije prijevremenih izbora

Eduard Heger – pixsell (1)
FOTO PIXSELL

U petak je s dužnosti odstupio ministar vanjskih poslova, nakon niza ministara koji su to učinili ranije

Slovački premijer Eduard Heger rekao je u nedjelju da je od predsjednice zatražio da ga razriješi dužnosti, nakon što su ostavke ministara oslabile njegovu vladu koja obavlja privremenu dužnost prije izbora koji trebaju biti održani u septembru.

U petak je s dužnosti odstupio ministar vanjskih poslova, nakon niza ministara koji su to učinili ranije.

Heger bi se kasnije u nedjelju trebao sastati s predsjednicom Zuzanom Caputovom, koja ima ovlasti imenovati novog privremenog premijera, javlja Reuters.

Slovački premijer se suočio s pozivima opozicije da omogući put ka formiranju tehnokratske vlade koja bi vodila ovu srednjoevropsku zemlju do izbora koji će se održati u septembru.

Ankete pokazuju da je javnost naklonjena najvećoj opozicionoj stranci, koju vodi bivši premijer Robert Fico i koja se protivi povećanju vojne pomoći susjednoj Ukrajini.

Prepirke između stranaka su paralizirale politiku u ovoj članici NATO-a i Evropske unije koja snažno podržava Kijev u borbi protiv ruske invazije. Njezini napori da smanji uticaj visokih troškova energije i inflacije na stanovništvo također su potaknuli političke napetosti.

Heger je u nedjelju rekao da ne želi da se politička kriza produži.

– Odlučio sam zatražiti od predsjednice da me razrješi dužnosti kako bi joj ostalo prostora da s tehnokratskom vladom pokuša stabilno i mirno voditi Slovačku do demokratskih parlamentarnih izbora – rekao je na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Vladajuća koalicija, predvođena Hegerom, izgubila je većinu u septembru prošle godine kada je libertarijanska stranka SaS istupila, a kasnije je optužila vladu da ne čini dovoljno da pomogne ljudima s troškovima energije koji su prošle godine dosegnuli rekordne razine u Evropi.

Heger je u decembru prošle godine izgubio na glasanju o povjerenju, a u januaru je pristao na prijevremene izbore kao najbolje rješenje, ostajući tako u ulozi vršitelja dužnosti.